Agrobanka:Pod istragom i Lazarević?

Istragom o aferi Agrobanka narednih dana biće obuhvaćene i kompanije Vojina Lazarevića, Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića, otkriva NIN.

Izvor: Blic, NIN

Sreda, 15.08.2012.

07:59

Default images

Firme "Rudnap grupa" Vojina Lazarevića, "Farmakom" Miroslava Bogićevića i "Zekstra" Dragana Đurića, samo su neke koje će obuhvatiti istraga zbog toga što su navodno bez odgovarajućeg obezbeđenja dobile kredit od Agrobanke, a još nisu vratile pozajmljeni novac, prenosi Blic pisanje NIN-a.

Naime, prema pisanju nedeljnika NIN, Agrobanka od Lazarevićeve firme potražuje oko 10 miliona evra, a pet miliona evra banci duguje još jedna njegova firma, "Minel kotlogradnja".

Moguć i svedok saradnik

Na listi kompanija koje je Agrobanka kreditirala nalaze se i dve firme iz sastava Koncerna "Farmakom", šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića. On je nedavno dospeo u žižu interesovanja javnosti zbog sumnji da je od nemačkog koncerna VAC kupio 50 odsto kapitala "Politike", iako je u nekoliko navrata to negirao.

Agrobanka od "Farmakoma MB" potražuje oko 10 miliona evra, a skoro istu sumu i od Fabrike akumulatora Sombor, koja je deo Bogićevićeve poslovne imperije.

Između sedam i 10 miliona evra Agrobanci duguju "Zekstra", vlasništvo Dragana Đurića, koji je ujedno i predsednik FK Partizan. U toj grupi su i firme "Nikolas", "Lutra", "Planum", "Vino Župa", "Prokupac Beograd", "Prima Kikinda", "Navip Zemun", HIP Azotara Pančevo, BDO Agro i PKB Imes, čiji je direktor Rajko Latinović bio i predsednik UO Agrobanke.

Bivša uprava bila je, po svemu sudeći, bolećiva i prema firmama u stečaju. Zato sada više od 10 miliona evra banka potražuje od Velefarma VFB, jedne od zavisnih firmi ćerki nekada jedne od najmoćnijih veledrogerija na Balkanu, nad kojom je proletos pokrenut postupak stečaja.

Banci koja je pre nekoliko meseci ostala bez dozvole za rad tri firme iz Valjeva duguju oko 22 miliona evra, "Srbijanka" oko 10, a po šest miliona kompanije "Vujić" i "Sloga". Kako piše "Blic", u slučaju Agrobanke očekuje se da jedan od osumnjičenih postane svedok saradnik i da tako otkrije koji su ljudi izdavali direktive da ova banka odobri nezakonite kredite pojedinim biznismenima.

Zaplenjena je dokumentacija iz koje se vidi kako su odobravani nezakoniti krediti i kako je novac prebacivan, navodi list, a prenosi portal 021.

Međutim, svedok saradnik, ukoliko bude postignut konačan dogovor sa tužilaštvom i to odobri sud, otkriće kako su sklapani dogovori, ko je na koga uticao i ko je sve učestvovao u tome.

On može da otkrije identitet važnih ljudi, čija se imena ne vide u dokumentaciji, a koji su u stvari kontrolisali ceo posao i izdavali direktive. Postoji kandidat za svedoka saradnika, ali još niko nije prihvaćen, rekao je izvor blizak istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: