Zukorlić: Aćif-efendija naš heroj

Bošnjaci su jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku niti bilo koju srodnu ideologiju. Aćif-efendija je naš heroj, rekao je muftija Zukorlić.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

00:30

Default images

"On je organizovao odbranu ovog grada od četnika i da nije bilo te odbrane, Bošnjaka bi danas bilo kao u Priboju, Novoj Varoši i Pljevljima", istakao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Muamer Zukorlić na Festivalu islama, održanom povodom meseca posta Ramazana.

To dobro nikada nećemo zaboraviti i nećemo prihvatiti ni od koga da čini ono što su činili decenijama“, dodao je on.

Muftija je rekao da su Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nikada nije imao fašističku ideologiju. "Svaki pokušaj da se to Bošnjacima spočitava je izmišljotina i nije osnovano", rekao je muftija.

"Ako postoje neki elementi kolaboracije sa nemačkim okupatorom, svi znaju i prijatelji i neprijatelji da nije bilo nijednog elementa ideološke kolaboracije, već da se radilo o najnužnijem preživljavanju gde su se naši prvaci, na čelu sa Aćif-efendijom, borili svim mogućim sredstvima da ovaj narod sačuvaju. Oni koji se odriču Aćif-efendije, oni sa nama nemaju ništa. Oni su se odrekli naše vere, naše kulture, nacije i tradicije", naglasio je muftija Zukorlić i pozvao Srbe i sve druge narode na Balkanu da zajednički grade sadašnjost i budućnost, jer „mesta ima dovoljno, ali sreću i budućnost možemo graditi samo ukoliko se međusobno poštujemo“.

"Nama Bošnjacima se osporava i država i teritorija i vera i kultura i nacija. Za naše razumevanje istorije, za našu tradiciju, za naše vrednosti i naš nacionalni identitet nećemo pitati nikoga, niti ćemo ikoga pitati da li nas priznaje ili ne priznaje", poručio je muftija Zukorlić sa novopazarskog gradskog trga i podvukao da ko Bošnjacima priznaje naciju, jezik i kulturu, biće mu priznato, a „ako nam ne priznaje sve to, ne priznajemo mu ništa“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: