SPC: Nema pregovora o dolasku pape

Srpska pravoslavna crkva je danas negirala medijske spekulacije o tome da postoje pregovori o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

10:47

Default images

Njegova svetost Benedikt XVI, papa rimski, nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju. Za SPC, sledstveno, tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji niti ona, pod takvim okolnostima, može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC, navodi se u saopštenju.

SPC takođe, kako se ističe u saopštenju, moli medije, zagrebačke, beogradske i ostale, da ne proizvode nepotrebne lažne slike i utiske.

U saopštenju se takođe navodi i da ne postoji nikakvo "protivljenje pojedinih episkopa" papinoj poseti Srbiji, već jednoglasna odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, odnosno odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve.

"Smatram da je način na koji ovu isfabrikovanu temu i lažnu dilemu tretira većina medija u Srbiji, pa, evo, i neki u Hrvatskoj, degutantan za sve ozbiljne i dobronamerne hrišćane – pravoslavne, rimokatolike i ostale", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao bački episkop Irinej.

Podsetimo, beogradski list "Pres" je objavio da se već duže vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine. Prema tvrdnjama tog lista, sa tom misijom su došli prošle nedelje kod patrijarha Irineja dvojica uvaženih hrvatskih biskupa i "dokazanih majstora tajne diplomatije" - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: