Srpski vatrogasci stigli u Grčku

Deset vatrogasnih vozila, sa 49 vatrogasaca, koji su se jutros ukrcali na trajekt u Grčkoj, stigli na Svetu goru, gde treći dan bukti požar blizu Hilandara.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

07:19

Default images

Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno/spasilačke poslove, koji je vođa ekipe, rekao je jutros za Radio B92 da se ekipa srpskih vatrogasaca jutros ukrcala na trajekt u Uranopolisu.

"Onog trenutka kada se budemo iskrcali idemo pravo na teren, tako da ćemo, bez obzira što smo putovali celu noć, odmah krenuti sa gašenjem požara", dodao je on.

Prema njegovim rečima, širinu i dužinu fronta požara trenutno je teško utvrditi, a požar je vazdušnom linijom udaljen od Hilandara oko četiri kilometra

Ekipa srpskih vatrogasaca je sinoć, pola sata iza ponoći, prošla kroz Vranje. Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je da je ova ekipa formirana hitno na osnovu dogovora vlada Srbije i Grčke.

"U ovoj koloni, koja je formirana za svega nekoliko sati, nalaze se deset vatrogasnih ekipa iz Beograda, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša. Opremljeni smo tako da možemo efikasno da zaštitimo ljude i imovinu kako ne bi u opasnost došao i manastir Hilandar na Svetoj gori", rekao je Glamočlija.

Premijer Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je prilikom posete Guči da su grčke vlasti prihvatile ponudu Srbije i da će nekoliko vatrogasnih ekipa hitno krenuti da pomognu u gašenju požara na Svetoj gori.

Hilandar za sada nije ugrožen

U međuvremenu, grčki radio "Skai" izveštava da se stanje na terenu , kada je reč o požaru na Svetoj gori, poboljšava.

Vatrogasci su izolovali dva vatrena fronta - u planinskom predelu u oblasti u kojoj je i manastir Hilandar, i kod mesta Uranopolis, na
prilazu poluostrvu Atos, na kojem je Sveta gora.

Inače, u Uranopolisu kojem je vatra juče nakratko prišla, proglašeno je vanredno stanje.

U tom kraju su uhapšene četiri osobe i osumnjičene za podmetanje pzozara, kaže "Skai".

Atinski list "Katimerini" na svom sajtu javlja da ni Uranopolis, ni manastiri na Svetoj gori nisu ugroženi požarom, ukazuju vatrogasci.

Vatrogasci su radili čitavu noć, jer je vetar razgorevao neka gotovo ugašena žarišta. Od jutrošnjeg svitanja, ponovo im pomažu avioni,
a na tlu je stotinak vatrogasaca i 40 vojnika i građana-dobrovoljaca.

Do sada je na Svetoj gori i prilazima izgorelo 1.200 do 1.500 hektara šume, useva i vinograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: