Bitka za Alep se nastavlja

Sirijske trupe i pobunjenici nastavili žestoku bitku za osvajanje grada Alepa, iz koga dolaze kontradiktorni izveštaji o tome ko upravlja gradom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.08.2012.

08:55

Default images

Intenzivno bombardovanje položaja pobunjenika od ponoći traje u četvrtima Hanano, Saif al-Davla, Šar i Šakur, a pucnji se mogu čuti i u drugim delovima grada.

Trupe sirijskog predsednika Bašara al Asada juče su krenule u jednu od najvećih ofanziva za preuzimanje delova grada pod kontrolom pobunjenika i njihove Slobodne sirijske armije i do kraja dana obe strane su saopštile suprotstavljene izjave o tome ko kontroliše četvrt Salahedin.

Kako prenosi reporter agencije Rojters, pojedini pobunjenici na terenu su ga obavestili da treba da se skloni iz četvrti jer su se oni povukli sa kontrolnih punktova koje su sedmicama unazad kontrolisali.

Sirijska državna televizija je prenela da je Asadova vojska ušla u Salahedin, gde je poubijala najveći deo pobunjenika, nakon čega je počela ofanzivu u drugim delovima Alepa.

U međuvremenu je sve to demantovao portparol pobunjenika Abu Mohamed, koji se nalazi u Salahedinu, kod takozvane južne kapije Alepa, odbacujući da su snage bezbednosti preuzele punu kontrolu.

"Sirijske snage su pozicionirane na jednoj strani Salahedina, ali nisu ušle u četvrt i borbe se nastavljaju", rekao je Mohamed.

Intenzitet sukoba u Alepu i drugim delovima Sirije nagoveštava da Asad ostaje odlučan u svojoj nameri da sačuva vlast, ocenjuje britanska agencija.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je saopštila da je tokom jučerašnjih sukoba širom zemlje ubijeno 167 ljudi, uključujući 33 civila u Alepu.

Organizacija Amnesti interešenel je objavila snimke od 23. jula, na kojima se vidi više od 600 kratera nastalih posle artiljerijskog granatiranja grada i njegove okoline.

"Amnesti je zabrinut da će novo razmeštanje teškog naoružanja u stambenim četvrtima u Alepu i oko njega dovesti do daljeg kršenja ljudskih prava i teškog kršenja međunarodnog prava", upozorila je ta organizacija za ljudska prava.

Za danas je u Teheranu najavljen ministarski sastanak zemalja koje imaju isti stav stav prema sirijskom režimu i rešavanju krize u toj zemlji, uz prisustvo 12 do 13 zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: