Odvikavanje bez lopate

Za razliku od brutalnih metoda u centru Branislava Peranovića, u drugim komunama u Srbiji se već sedam godina pod nadzorom SPC uspešno leče bolesti zavisnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

11:13

Default images

Jedna od njih je i "Zemlja živih" u Čeneju, komuna nadomak Novog Sada, u kojoj trenutno boravi 25 zavisnika. Oni se leče bez primene nasilja ili uzimanja lekova.

U tom centru spas od narkomanije ne pronalazi se batinama, šipkama ili lopatama. Najveća kazna koju zavisnici mogu dobiti je jedan dan bez kafe. Ali i tu kaznu određuju sami. Još jedna kazna je da sudove pere štićenik koji tog dana opsuje.

O nasilju nikada nije bilo ni reči, mada zavisnici koji se nalaze u komuni u Čeneju, nadomak Novog Sada, priznaju da su čuli za takve metode, ali ne veruju u njih:

"Slušali smo o tim iskustvima od onih koji su pobegli pa pričali... To je stvarno neverovatno, strašno je što se dešava. Nama je ovde najveća kazna nedostatak kofeina ili stajanje za vreme obroka. Ali ni to nije kazna, to je samo da se podseti čovek da negde greši, ali ovde se niko ne maltretira, psihički ili fizički."

"Imao sam neke prijatelje koji su boravili u tim takozvanim centrima, ali su uspeli da pobegnu i da se spasu. Ja zaisa ne vidim svrhu batina."

"Bez obzira što cenim sve metode, sem nasilja, i pokušaje društva i pojedinaca da se bore sa narkomanijom, samo ova zajednica daje odgovore. Odnosno, odgovor je u nama samima."

Za sve zavisnike, boravak ovde je besplatan, svaki štićenik ima svoje obaveze i zaduženja. "Zemlja živih", pravoslavna zajednica pri manastiru Kovilj, je dobrovoljna i samodovoljna, a ta u Čeneju je samo jedna od ukupno šest, koliko ih ima u celoj Srbiji.

U Čeneju boravi i Grk Janis Atanasopulus, koji kaže da ovakav način lečenja ne postoji u njegovoj zemlji.

"U početku je bilo jako teško - radi ovo, nemoj da radiš ovo, ličilo je na fašizam. Ali kako vreme prolazi, shvataš zbog čega je red dobar, meni i mom zdravlju je zaista samo ovo pomoglo", kaže on.

Jutro u ovoj zajednici počinje pesmom i molitvom. Ovde nema ograda i zidina, štićenici najveći deo dana provode sami i u izvršavanju dnevnih obaveza kao što su kuvanje, spremanje, pranje veša, ali i obavezan rad u radionicama.

"Zemlja živih" otvara vrata svima kojima je potrebna pomoć u odvikavanju od zavisnosti, ali im ipak slučajevi kao što su ubistvo štićenika u centru kojim je rukovodio sveštenik Peranović narušavaju ugled.

"Insistiramo da sve bude po principu poštovanja i ljubavi, zlo se ne leči nasiljem. Zdrav život ih leči i naš zadatak i cilj su da svi koji dođu i odu odavde nauče da žive", kaže otac Branko iz "Zemlje živih".

Štićenici te komune su u njoj tek nedelju dana, a neki već više od dve godine. Program u načelu traje 30 meseci, a do 6. meseca posete porodici su zabranjene.

"Zemlja živih" radi uz saglasnost Ministarstva zdravlja, leči na duhovan ali i moderan način. Takođe, ovo su jedine zajednice koje rade pod okriljem SPC i to je važno naglasiti zbog mogućih zloupotreba, koje su se, nažalost, u poslednjem slučaju, završile tragično.

Podsetimo, otac Branislav Peranović sumnjiči se da je odgovoran za ubistvo štićenika u centru kojim je rukovodio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: