"Finansijski sistem nije uzdrman"

Eskalacija afere Agrobanka, hapšenja odgovornih i bivšeg čelnika te banke Dušana Antonića ne mogu da ugroze domaći finansijski sistem, kažu ekonomisti.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 08.08.2012.

22:04

Default images

Oni su u izjavama Tanjugu istakli da su krivični postupak i procesuiranje odgovornih, zapravo, put ka stabilizovanju finansijskog sistema, koji je, kako su naglasili, daleko više ugrožen promenama u NBS i jučerašnjim snižavanjem kreditnog rejtinga Srbije nego samom aferom.

Profesor ekonomije na Pravnom fakultetu Miroljub Labus rekao je Tanjugu da je finansijski sistem uzdrman onog trenutka kada je Agrobanka otišla u stečaj, a da ga hapšenja neće dodatno uzdrmati.

"Finansijski sistem je mnogo više uzdraman gubitkom kredinog rejtinga i promenama u NBS nego hapšenjima", naglasio je Labus, koji je ukazao na to da država mora da razmisli o "kreditima koje preduzeća ne mogu da vraćaju, jer se radi o velikoj sumi koja iznosi oko dve milijarde evra".

Ekonomista Miroslav Zdravković takođe smatra da hapšenja u aferi Agrobanka ne mogu da utiču, niti da ugroze finansijski sistem zemlje, ali ukazuje da bi bilo dobro kada bi se "istraga proširila sa sedam na 70 ili 700 osumnjičenih koji su uzimali sporne kredite".

"Bilo bi izuzetno korisno da istražni organi što bolje odrade svoj posao na procesiranju odgovornih i da vreme od tužbe do kazne bude što kraće, a ne maratonsko, kao što je često slučaj u Srbiji. Ovo ne može da ugrozi stabilnost, naprotiv to je put do stabilnosti", naglasio je Zdravković.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se nakon večerašnjih hapšenja neće dogoditi ništa spektakularno, a da je na sudskim organima da utvrde šta se zapravo dogodilo u Agrobanci, koja je, kako je ocenio, poslovala krajnje čudno.

Prema njegovim rečima, "finansijski sistem zemlje je tipičan po tome što se oslanja na anticipiranje onoga što će se desiti i u skladu s tim ni opadanje kreditnog rejtinga, ni promene u NBS, niti hapšenja, za šta se znalo bar poslednjih mesec dana, ne mogu da ugroze taj sistem".

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je za B92 da se mora ispitati ko je napravio gubitke u Agrobanci, kao i da će svi oni koji su ih napravili odgovarati. On je naglasio da istražni organi treba da idu do kraja i ispitaju ko je odgovoran za gubitke od oko 300 miliona evra.

"Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i da li su ih na vreme upozorili šta se dešava u Agrobanci", rekao je on.

U zajedničkoj akciji MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal večeras je uhapšeno sedam osoba, dok se za bivšim čelnikom Agrobanke Dušanom Antonićem i dalje traga.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je Tanjugu da će osumnjičeni večeras biti saslušani, a da se radi o odgovornim licima u Agrobanci i u dva privatna preduzeća – "Drina timber" i "Hed komerc", koja u ovom trenutku za neizmirene obaveze po korišćenim kreditima duguju 530 miliona dinara Agrobanci.

Radisavljević je rekao i da lista osumnjičenih nije konačna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: