U sukobima u Siriji 58 mrtvih

U sukobima širom Sirije danas je poginulo najmanje 58 ljudi, većinom civila, tvrde sirijski opozicioni aktivisti.

Izvor: Beta

Sreda, 08.08.2012.

18:45

Default images

Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, sirijska antirežimska organizacija, koja od početka krize u Siriji u martu prošle godine svakodnevno izveštava o žrtvama i sukobima, navodi da je danas ubijeno 36 civila, 16 vojnika i šest pobunjenika.

Aktivisti ove grupe tvrde da je u Alepu, na čiji je severozapadni kvart Salahedin sirijska vojska danas izvela napad svim sredstvima, ubijeno 15 ljudi - jedan pobunjenik i 14 civila, javila je agencija Frans pres.

Opozicioni aktivisti u Siriji navode da su i drugi kvartovi - Katardži, Tarik al-Bab i Šar u najnaseljenijem sirijskom gradu danas bili na udaru režimskih snaga.

Podaci koje navode sirijski aktivisti ne mogu se nezavisno proveriti, jer je novinarima zabranjen pristup.

Ranije danas javljeno je da je sirijska vojska krenula u ofanzivu na Alep, drugi po veličini grad u Siriji. Javljeno je i da su režimske snage osvojile deo grada koji kontrolišu pobunjenici, ali je to iz njihovog štaba demantovano. Amnesti internešenel objavio je danas satelitske snimke na kojima se vidi opseg artiljerijskih napada na sirijski grad Alep.

"Amnesti internešenel šalje jasnu poruku obema stranama u borbama - svaki napad na civile biće jasno dokumentovan da bi se odgovorni
pozvali na odgovornost", rekao je Kristof Ketl, menadžer za reagovanje u vanrednim situacijama ove međunarodne organizacije za ljudska prava.

Na slikama koje su snimili komercijalni sateliti između 23. jula i 1. avgusta u okolini Alepa vidi se više od 600 kratera, verovatno od granatiranja.

"Amnesti je zabrinut da će upotreba teškog oružja u nastanjenim kvartovima u Alepu i oko njega dovesti do daljeg kršenja ljudskih prava i teških povreda međunarodnog prava", saopštila je organizacija, dodavši da će pretvaranje najmnogoljudnijeg grada u zemlji u bojno polje imati katastrofalne posledice po civile.

Skot Edvards, nadzornik Amnestijevog programa satelitske tehnologije, rekao je Radiju Bi-Bi-Si da izgleda da škole, džamije, crkve i bolnice u gradu dosad nisu bile zahvaćene granatiranjem, ali da se povećava broj prorežimskih snaga.

Edvards je rekao da se na satelitskim snimcima vidi bar 58 tenkova, 45 oklopnih personalnih transportera, drugih pešadijskih vozila i mnogo artiljerije.

U Alepu je, prema vojnim izvorima, najmanje 20.000 vojnika, dok se procenjuje da pobunjenika ima od 6.000 do 8.000.

Najmanje 13 osoba poginulo je danas u bombardovanju položaja pobunjenika u sirijskom gradu Alepu, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava OSDH.

Prema podacima OSDH-a, u Siriji je u utorak ubijeno 225 ljudi, od čega 129 civila, 50 pobunjenika i 46 vojnika.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, naveo je neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga.

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad pobunjeničkim delom grada Alepa u koji je jutros ušla tenkovima i oklopnim vozilima, javila je državna agencija Sana, ali tu informaciju demantuju pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: