SAD čiste "svoj otrov" u Vijetnamu

SAD će prvi put od završetka rata u Vijetnamu čistiti tu zemlju od kancerogenog dioksina, koji je američka vojska koristila za isterivanje gerilaca iz džungle.

Izvor: Beta

Sreda, 08.08.2012.

13:38

Default images

Avijacija SAD je tokom rata iz aviona krčila tropske šume herbicidom "agensom oranž", čije je korišćenje ostavilo iza sebe toksične supstance.

Čišćenje je rezultat američko-vijetnamskog projekta vrednog 43 miliona dolara i obuhvatiće područje nekadašnje vazduhoplovne baze SAD u Danangu, u centralnom Vijetnamu, rekao je predstavnik američke ambasade.

Dioksin je posle ušao u tlo i vodene tokove i već gotovo četiri decenije se povezuje s masovnim obolevanjem stanovništva od raka, rađanjem dece s deformitetima i drugim defektima.

Bivši aerodrom Danang, na kome je dioksin skladišten tokom rata završenog 1975. godine, predstavlja jednu od tri "vruće tačke" prisustva ovog otrova u današnjem Vijetnamu.

SAD su od 2007. godine dale Vijetnamu oko 60 miliona dolara za obnovu životne okoline i izgradnju socijalnih službi, ali je ovo prvi put da se američka vlada direktno angažuje u čišćenju dioksina.

Upotreba agensa i njegove posledice po stanovništvo i dalje sue bolna tačka u odnosima nekadašnjih ratnih protivnika, s obzirom na to da Vašington stalno osporava tvrdnje Hanoja da je upotrebom dioksina pogođeno između tri i četiri miliona Vijentamaca.

SAD smatraju da pravi podaci pokazuju da je znatno manje ljudi pogođeno ovim otrovom i da uzroke zdravstvenih problema Vijetnamaca treba tražiti u drugim faktorima.

Takav stav nervira Vijetnamce, koji tvrde da SAD pribegavaju dvostrukim standardima kad treba priznati kakve su posledice upotrebe "agensa oranž".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: