Peranoviću jednomesečni pritvor

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević odredio jednomesečni pritvor svešteniku Branislavu Peranoviću, optuženom za ubistvo Nebojše Zarupca.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.08.2012.

18:18

Default images

Saslušanje pred istražnim sudijom je, prema rečima sudije Velisavljevića, trajalo tri i po sata i optuženi je izneo svoje viđenje slučaja i rada Centra za odvikavanje od droge "Sretenje".

"On je detaljno odgovarao na pitanja o slučaju i samom radu Centra za odvikavanje od droge. Osumnjičen je za ubistvo izazvano velikim brojem udaraca drvenim štapom i pesnicama, usled čega je Zarubac pao u nesvest i udavio se želudačnim sokom, što je zvaničan izveštaj patologa", izjavio je istražni sudija Slobodan Velisavljević.

Sudija je naveo da će za konačnu kvalifikaciju dela biti potrebno dodatno veštačenje. Predviđena kazna za ubistvo, za koje je optužen sveštenik Peranović, je od pet do 15 godina.

Prema navodima istražnog sudije Velisavljevića, telo Nebojše Zarupca (39) pronađeno je u ponedeljak oko 20.30 časova, u pomoćnoj kući sveštenika Branislava Peranovića udaljenoj dva kilometra od Centra za odvikavanje.

Episkop šabački Lavrentije je "privremeno zabranio sveštenodejstvo" svešteniku Peranoviću.

"Zbog osnovane sumnje da je sveštenik Branislav Peranović počinio ubistvo, episkop šabački ga stavlja pod privremenu zabranu sveštenodejstva do okončanja krivičnog postupka", saopštila je Eparhija.

Peranović je nekadašnji upravnik Rehabilitacionog centra Crna Reka, u kome je lopatom prebijao štićenike.

Ministarstvo zdravlja nije znalo za centar

Ministarstvo zdravlja nije imalo saznanja o postojanju Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice, a budući da je osoba osumnjičena za ubistvo štićenika u tom centru uhapšena i da su drugi organi reagovali i preduzeli mere iz svoje nadležnosti, nema potrebe za postupanje zdravstvenog inspektora, rekli su danas u tom ministarstvu.

U ministarstvu su Tanjugu rekli da je nadležni teritorijalni zdravstveni inspektor juče obavio inspekcijski nadzor, povodom smrti štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici.

Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice nema u registru izdatih saglasnosti za obavljanje zdravstvene delatnosti Ministarstva zdravlja, rekli su u tom ministarstvu.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Ministarstvo zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova zdravstvenih ustanova kako bi se bavile lečenjem bolesti zavisnosti, a bliži uslovi u pogledu kadra, opreme, prostora i lekova određeni su Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.

Lečenje bolesti zavisnosti se može obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama državnog, odnosno privatnog sektora, kojima je zdravstvena inspekcija izdala dozvolu za rad, podsećaju u ministarstvu.

Pacijenti oboleli od bolesti zavisnosti leče se na psihijatrijskim odeljenjima zdravstvenih ustanova, na primarnom nivou u domovima zdravlja, u Specijalnoj bolnici za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu, kao i u sedam ustanova u privatnoj praksi.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja kontroliše sve zdravstvene ustanove i druge oblike zdravstvene službe koje obavljaju tu zdravstvenu delatnost.

Kada je u pitanju privatna praksa, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja utvrđuje ispunjenost uslova za početak rada privatne prakse i zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, a inspekcijskim nadzorom, najčešće po prijavama ili saznanjima iz sredstava javnog informisanja, preduzima radnje u slučaju obavljanja zdravstvene delatnosti bez ispunjenosti uslova.

O svakom saznanju do koga dođe radeći u okviru svojih nadležnosti, zdravstvena inspekcija prosleđuje informacije nadležnim organima, navode u ministarstvu.

U Ministarstvu navode da imaju evidenciju samo o onim ustanovama kojima su izdali dozvolu za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Iz ministarstva podsećaju da je 2011. godine potpisan Memorandum o saradnji izmedju Ministarstva zdravlja i Srpske pravoslavne crkve u vezi sa sprovođenjem projekta terapijske zajednice "Zemlja živih", koji ima za cilj besplatnu rehabilitaciju psihofizičkog stanja zavisnika i njihovu edukaciju radi promovisanja i razvijanja zdravog stila života.

Glavni cilj je očuvanje i unapređenje zdravlja mladih i ujedno osposobljavanje da kroz vršanjačku edukaciju utiču na pojedinca i grupe u cilju zaštite i prevencije od psihoaktivnih supstanci, rekli su u ministarstvu.

Zavisnik od droge, koji se sam ne prijavi na lečenje, već na to bude "nateran", u većini slučajeva se nakon rehabilitacije vraća starim navikama, smatraju stručnjaci, koji dodaju da lečenje zlostavljanjem narušava njihov psihofizički identitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: