Porfirije: Krivi i država i crkva

Episkop jegarski Porfirije kaže da će zbog smrti štićenika centra za odvikavanje od droge još neko morati da odgovara, osim sveštenika Branislava Peranovića.

Izvor: Beta

Sreda, 08.08.2012.

10:29

Default images

Porfirije je za RTS rekao da je šokiran time kako je uopšte posle nasilničkog delovanja snimljenog u centru za odvikavanje u Crnoj Reci Peranović imao mogućnost da vrši svešteničku dužnost i da se bavi opet istim poslom.

"Ako se pokaže da je tačno i da je ubio, zasigurno mora biti lišen crkvenog čina i više od toga. Ja ne mogu da prejudiciram šta će biti kasnije, pretpostavljam da još neko mora biti pozvan na odgovornost, ne mogu da kažem konkretno ko, ali neko ko je morao da ima na umu o čemu se radi", rekao je Porfirije.

Naveo je da je od raško-prizrenskog episkopa Artemija bilo zatraženo da se Peranović raščini, ali da je pokrenut proces protiv Artemija i postupak njegovog raščinjavanja i da se u svemu tome desilo da se "provuče slučaj Peranovića".

On je naveo da je Peranović delovao više kao "slobodni strelac" pri vršenju svešteničke dužnosti i to je obavljao iz ličnog koristoljublja i više kao svoj privatni biznis.

Prema rečima Porfirija, i država i crkva su odgovorne za slučaj smrti štićenika, jer su i jedni i drugi dozvolili da čovek kao što je Peranović dobije mogućnost da pod paskom crkve i mantije radi nešto što apsolutno nema veze sa jevanđeljem.

"Niko nema pravo da vrši nasilje i koristi agresiju. Ne možete nasiljem i agresijom izlečiti bilo kakav problem", istakao je Porfirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: