Ko je sveštenik Branislav Peranović

Surove metode sveštenika Branislava Peranovića prema štićenicima centra za lečenje narkomanije, koji je vodio u manastiru Crna Reka, šokirale su javnost 2009.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

16:58

Default images

B92 je tada prvi objavio snimke na kojima se vidi kako Peranović lopatom prebija jednog mladića.

U međuvremenu se pojavilo je i pitanje da li je bilo i finansijskih zloupotreba u centru. Ni tri i po godine od tada, Tutinskom sudu nije bilo dovoljno da donese presudu o ovom slučaju.

Snimak batinanja kao metode lečenja narkomanije šokirao je javnost ne samo u našoj zemlji već i šire. Posle prikazivanja video snimka na kome se vidi kako saradnik Peranovića tuče štićenika dok ga druga dvojica drže, upravnik tadašnjeg centra u Crnoj Reci kod Tutina prvi put je dospeo u žižu javnosti. Okuraženi što je brutalnost dospela u medije, bivši štićenici opisivali su medote lečenja.

"Dva šamara, nezavisno, pesnica, koji ašov... Pa dobiju i po 40 ašova. Čak 35 minuta tuku čoveka. On se onesvešćuje, oni ga polivaju vodom. Krenu da pobegnu i oni ih uhvate tamo negde, ne stignu ni do grada, i onda kad se vrate, to su gore batine nego što se ovo dalo videti na televiziji", kaže bivši štićenik Centra Crna reka. Isprva je Peranović negirao za B92 da je on išta znao o batinanju.

Branislav Peranović, protojerej: Mislim, vi ste me pitali da l' bi dozvolio.

B92: Kako ste dozvolili?

Branislav Peranović: Nisam dozvolio.

B92: A niste dozvolili?

Branislav Peranović: Naravno da nisam dozvolio. Mi smo unutar neke naše mere preduzeli. Takođe Raško-prizrenska eparhija će preduzeti mere da se sve to istraži i ispita i svi, u kojoj meri smo odgovorni, u toj meri da platimo.

Prema batinama kao metodu lečenja i disciplinovanja, međutim, stav mu je i tada bio drugačiji, ali je negirao da je ikoga udario ili zlostavljao.

Peranović zarađivao 50.000 evra mesečno

Televizija B92 je onda prva i jedina objavila snimak, koji nam je ustupio bivši štićenik, na kome se vidi Peranović u ulozi batinaša.

Sve to vreme Branislav Peranović bio je protojerej. Crkva se od metoda ogradila i tražila od nadležnog vladike Artemija da centar raspusti i da protiv Peranovića pokrene crkvenosudski postupak.

Peranović je sa mesta upravnika smenjen iste godine i otišao da se bavi sličnim centrima u okolini Loznice.

Postavilo se i pitanje gde ide novac koji se uzima od roditelja da bi se njihova deca lečila u Crnoj Reci. Tri centra koja je tada vodio Peranović prihodovala su, prema tadašnjoj računici, oko 50.000 evra mesečno, ako se uzme u obzir da je svaki štićenik plaćao oko 250 evra u proseku.

Istražujući ovaj slučaj TV B92 je otkrila da protiv Peranovića postoje zapravo tri prijave. Pre snimka batina u Crnoj Reci roditelj štićenika Peranovića je prijavio za napad, za šta je Peranović dobio šest meseci zatvora, godinu dana uslovno. U Lazarevcu je takođe prijavljeno policiji zlostavljanje, i ta prijava je odbačena.

Crna Reka još čeka sudsku presudu. Naime, Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podiglo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja. Sledećeg dana Osnovni sud u Tutinu odlučio je da Peranović treba da se brani sa slobode. Suđenje je završeno 2011. a presuda se još čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: