Trivanova: Ako treba, nudim ostavku

Mislim da nijednoj organizaciji pa ni DS-u ne može biti bolje dok se ne uvede princip odgovornosti i da svaki problem ima ime i prezime, kaže Jelena Trivan.

Izvor: Politika

Utorak, 07.08.2012.

22:40

Default images

Tradicionalno kritički nastrojen potpredsednik Vlade Vojvodine i funkcioner Demokratske stranke Goran Ješić ponovo je uzburkao duhove u svojoj stranci.

Drugi put u mesec dana prozvao je šefa svoje stranke Borisa Tadića, ali je ovoga puta rekao da bi celo rukovodstvo DS-a trebalo da podnese ostavku kako bi svi mogli ravnopravno da uđu u predstojeće stranačke izbore.

Reagujući na ovaj Ješićev zahtev, Jelena Trivan je rekla da smatra da je on u ovoj kritici rukovodstva demokrata ponajmanje mislio na nju. U izjavi za „Politiku” potpredsednica DS-a tvrdi da je spremna da u svakom trenutku da ostavku i odrekne se funkcije.

„Verujem da je od svačije pojedinačne funkcije važnije da se stranka osnaži i stabilizuje. Mislim takođe da nijednoj organizaciji pa ni DS-u ne može biti bolje dok se ne uvede princip odgovornosti i da svaki problem ima ime i prezime. I zato prethodno treba da razgovaramo o odgovornosti i da neko preuzme odgovornost za činjenje i nečinjenje, jer kolektivni potezi često prikrivaju pojedinačne odgovornosti”, objašnjava Trivanova.

Podsetimo, posle izbora, Goran Ješić je iznenadio javnost rekavši da je od predsednika partije Borisa Tadića očekivao da ponudi ostavku na mesto šefa stranke, jer je „odgovornost za trenutno stanje na onome ko je donosio najviše odluka, a to je u ovom slučaju Boris Tadić”.

I ovoga puta na tapetu je bio Tadić. On je, kako je Ješić rekao za list „Dnevnik”, bio taj koji se o svemu pitao, a kada je neko i partijski lider i šef države „i onaj ko vodi vladu, jer je postavio slabog premijera, onda nisu samo uspesi najviše njegovi, nego i neuspesi”.

Ješić je ocenio da se mnogi u DS-u boje demokratskog procesa i otvaranja debate o odgovornosti i naveo da Tadić nije jedini krivac, ali je „njegova ključna krivica za negativnu selekciju na osnovu koje su razni ljudi dospeli na važne državne funkcije, a nisu dorasli ni da budu predsednici kućnih saveta”.

Trivanova objašnjava da joj nije stalo do funkcija i da ju je zanimao samo interes stranke. Kako ističe, to pokazuje i time što je u prethodnih šest godina „samo poslanik”. „Ako je interes stranke da dođe novo rukovodstvo ja ću prva otvoriti vrata i podneti ostavku. Ali odgovornost nije samo izborni rezultat, odgovornost je i sve ono što je dovelo do izbornog rezultata i ono što se događalo nakon izbornog rezultata”, naglašava potpredsednica DS-a.

Prema njenim rečima, u proteklom periodu bilo je reči o odgovornosti u stranci, ali je Glavni odbor, koji će zasedati u septembru, i formalno mesto na kome se o tome razgovara. Komentarišući međusobne prozivke visokih funkcionera svoje stranke proteklih nedelja ona kaže da to znači „samo da umesto kolektivnog interesa često preovlađuje ideja lične popularnosti”, jer „najlakše je reći da nešto ne valja u stranci koja je izgubila izbore, a da ne pogrešiš i budeš opšte prihvaćen”.

Među onima koji su javno kritikovali neke poteze svoje stranke bio je, podsetimo, i Dragan Đilas, zamenik predsednika partije. On je najpre osudio svog kolegu Vuka Jeremića zbog novca koji namerava da potroši u Njujorku u vreme dok predsedava Generalnoj skupštini UN, a onda je dve nedelje kasnije objavljeno njegovo pismo upućeno članovima predsedništva partije dan uoči sednice ovog stranačkog tela u kome je izneo stav da Milica Delević i Rasim Ljajić treba da prihvate poziv Srpske napredne stranke i priključe se novoj vladi što je bilo suprotno preovlađujućem mišljenju u partiji.

I pored svih ovih potresa Dragoljub Mićunović, šef poslaničkog kluba DS-a u Skupštini Srbije, tvrdi da neće biti nikakvog kraha u DS-u već samo debate o mnogim pitanjima, a „naravno da će biti onih koji će o njima misliti različito”.

U ovim komešanjima u DS-u Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, ne vidi ništa čudno. Naprotiv.

„Mi se čudimo onome što se dešava u DS-u jer se to nikada nije desilo u nekoj drugoj stranci. To je normalna stranačka dinamika, ali to je retkost u Srbiji, a tako treba da funkcioniše jedna ozbiljno organizovana stranka. Ovde je normalnost da neko izgubi sedam-osam izbornih ciklusa i da se ne desi ništa u vrhu stranke”, ocenjuje Vuković.

Kada je reč o Ješićevoj ideji da vrh stranke podnese ostavku Vuković kaže da to baš i nije neophodno. Normalno je, ističe, da treba da preispitaju svoju politiku, ali to ne znači da neko treba da bude smenjen. Ovo zvuči kao pozicioniranje jednog aktera u DS-u.

„Može tako nešto da se uradi, ali i ne mora. Uostalom svako od potencijalnih kandidata može na skupštini da se predstavi preko svojih delegata, da lobira. Ne vidim da bi ovo bio preduslov za demokratske izbore unutar DS-a”, smatra Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

321 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: