"Glavni cilj monetarna stabilnost"

Novoizabrana guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za B92 kaže da će njeni osnovni ciljevi biti monetarna stabilnost i briga o cenama i inflaciji.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2012.

19:59

Default images

Ona je izjavila da su ciljevi centralne banke zakonom definisani, da "u njih niko ne dira" i da će jedan od osnovnih ciljeva u narednom periodu biti da se sačuva monetarna stabilnost i ne podstiče inflacija. Jorgovanka Tabaković, kao jedini kandidat, imenovana je danas na mesto guvernera Narodne banke Srbije, na predlog predsednika Tomislava Nikolića.

"Prvi koraci biće da građane uverim da je Narodna banka Srbije banka građana i privrede", kazala je Tabakovićeva za B92 i objasnila da centralna banka svoj uspeh i zarade zaposlenih treba da zasniva na uspehu privrede od koje živi, ali i na uspehu građana koji treba da budu kreditirani od finansijskog sektora, odnosno banaka.

"To nije samo simbolički značaj, već pokušaj da se vratimo tradicionalnom bankarstvu u kome će banke da kreditiraju privredu, građane, ali i da NBS bude zainteresovana da građani i privreda posluju uspešno, da standard bude veći i da uspeh privrede bude osnov za primanja i guvernera i svih ostalih u NBS", kazala je Tabakovićeva.

Ona je ukazala da su ciljevi NBS zakonom definisani, da "u njih niko ne dira" i da je cilj monetarna stabilnost i "masovna briga da se inflacija ne podstiče ni neodgovornim odnosom prema kursu, ni dopuštanjem da nekonkurentnost, karteli i monopoli podgrevaju tu inflaciju, ali i da se ciljevi ne zamenjuju metodama".

"Cilj zemlje mora da bude ekonomski razvoj koji se odvija u stabilnoj državi", kazala je Tabakovićeva i navela da država mora da ima stabilne cene i da se vodi računa o tome da do inflacije ne dođe.

Na pitanje kako komentariše primedbe opozicije tokom današnje rasprave u Skupštini da je sporna njena stranačka pripadnost vladajućoj stranci (SNS),Tabakovićeva je kazala da je njen osnovni cilj bavljenja politikom rad za opšte dobro svih građana i i da takva primedba, kako je navela, sama po sebi otpada.

Podsetivši da je ekonomista u politici, Tabakovićeva je ukazala na to da nije "eks katedra profesor, niti neko ko ne zna šta je život, ko živi u inostranstvu, niti u oblacima", već da ima "obrazovanje i struku i iskustvo od 30 godina rada u privredi, bankarstvu i skupštini gde se kreiraju zakoni".

"Odlično znam gde postoje pukotine", kazala je Tabakovićeva i dodala da je garancija njene nezavisnosti i to što nikome ništa ne duguje, što je sve postigla sopstvenim radom i da zato može reći:"Popu pop, a bobu bob".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: