Brisel zabrinut zbog zakona o NBS

Izmene zakona o NBS koje treba da budu usvojene u ponedeljak izazvale su duboku zabrinutost u Briselu, jer bi mogle da ugroze nezavisnost ove institucije.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.08.2012.

10:41

Default images

"Komisija veoma pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Narodnom bankom i duboko nas zabrinjava ono što vidimo", rekao je Tanjugovom izveštaču Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

On je istakao da EK neće komentarisati ostavku dosadašnjeg guvernera Dejana Šoškića, za koju je rekao da je "lični čin", ali da predloženi amandmani otvaraju put za prevremeno ukidanje Saveta NBS i da su u suprotnosti sa postojećim zakonskim odredbama o nezavisnosti Banke.

"Amandmani će verovatno dovesti u pitanje stabilan mandat Saveta NBS, što će kao posledicu imati ugrožavanje principa nezavisnosti centralne banke", rekao je Fileov portparol. On je istakao da ovaj princip, koji uključuje i personalnu nezavisnost upravljačkog tela centralnih banaka, spada među temeljna načela EU i da je kao takav ugrađen i u Lisabonski sporazum.

"Od Srbije kao zemlje kandidata očekujemo da svoje zakonodavstvo progresivno usklađuje sa evropskim načelima ekonomske i monetarne politike", rekao je Stano.

"Usvajanje amandmana bi predstavljalo značajan korak unazad na tom planu", zaključio je Stano.

Podsetimo, sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izmenama zakona o NBS započela je juče i na njoj se vodila žučna rasprava. Šoškić je podneo ostavku, a pretpostavlja se da će u ponedeljak biti izabran novi guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: