Nikolić pomilovao Lasla Šaša

Novinar Laslo Šaš pomilovan je odlukom predsednika Srbije Tomislava Nikolića i u 14 sati je pušten iz Okružnog zatvora u Subotici.

Izvor: B92

Petak, 03.08.2012.

13:42

Default images

Udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje u kom pozdravlja odluku predsednika Republike i zahvaljuje svima koji su pomogli da kolega Laslo Šaš bude na slobodi.

UNS smatra da je ovim činom sloboda informisanja odnela veliku pobedu nad pogrešnim tumačenjem zakona i evropskih standarda u našem pravosuđu.

Šaša su ispred zgrade zatvora dočekali kolege novinari, a on je izjavio da se oseća dobro i zahvalio se svojim kolegama na podršci. Govoreći o uslovima boravka u zatvoru, Šaš je rekao da mu je bilo teško prvih pet dana, a da mu je posle bilo lakše, jer je bio prebačen na zatvorsku ekonomiju.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše neoglašavanje Nacionalnog saveta Mađara, Šaš je rekao da je tražio njihovu pomoć nakon što je osuđen, ali da je dobio odgovor da su "jako zauzeti".

Novinar Šaš je robijao 15 dana jer nije imao da plati kaznu od 150.000 dinara zbog povrede časti desničarskog pokreta „64 županije“ Lasla Torockaija. Šaš je prvi novinar koji, od kako je donet novi Krivični zakonik, izdržava zatvorsku kaznu zbog uvrede

"Ja sam u spornom tekstu postavio pitanje šta će takav čovek i šta traži ovde. Kako ga uopšte puštaju preko granice ako ga traže. Samo će da truje našu omladinu svojim velikomađarskim idejama. Suđenje je trajalo pet godina. Moj advokat je u međuvremenu i umro. Nedelju dana pre zastarevanja slučaja sudinica me osudila na kaznu od 150.000 dinara, a ja sam umalo pao u nesvest", kaže Šaš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: