"Zakon o NBS poraz vladavine prava"

Predloženi amandmani Zakona o NBS kojima se slabi autonomija guvernera predstavljaju poraz vladavine prava, kaže američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

Izvor: Politika

Petak, 03.08.2012.

23:54

Default images

Politički pritisak na guvernera Narodne banke Srbije kojim se traži njegova ostavka i predloženi amandmani nameću ozbiljna pitanja o poštovanju nezavisnih institucija i regulatornih tela, smatra Meri Vorlik.

"Danas je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, na putu pune integracije sa Evropom. Međutim, da bi ostala na tom putu, nova vlada Srbije mora čvrsto da se pridržava sopstvenog obećanja da će poštovati vladavinu prava i osnaživati poverenje u srpske demokratske institucije", istakla je ambasadorka Vorlik u autorskom tekstu u "Politici".

Ona je podsetila da je vladavina prava temelj društvenog poretka, ravnopravnosti i pravde u demokratskim društvima i zaštita od arbitrarne vladavine.

Poslednjih godina Srbija je načinila značajne korake ka osnaživanju vladavine prava, ali korupcija i slabe institucije su i dalje ozbiljni izazovi, naglasila je Vorlikova.

"Nezavisne institucije koje su odgovorne za nadgledanje fiskalne odgovornosti, ljudskih prava, banaka, sudija i tužilaca obezbeđuju demokratski princip 'ček and balance' ravnoteže moći i kontrole vlade bilo koje demokratske države i moraju da budu istinski nezavisne", smatra ona.

Mandat i autonomija onih koji vode ove institucije moraju da budu poštovani, a od vodećih ljudi ovih institucija se očekuje da se pridržavaju visokih profesionalnih standarda, poručila je ambasadorka Vorlik.

"SAD ostaju posvećene evropskoj budućnosti Srbije i spremni smo da sarađujemo sa Srbijom na unapređenju vladavine prava i razvoju snažnih demokratskih institucija koje uživaju poverenje i podršku srpskog naroda. Međutim, novi lideri Srbije moraju brzo da pokažu, naročito u svetlu ovonedeljnih dešavanja, da njihovu javno iskazanu opredeljenost evropskim integracijama i vrednostima prate odgovarajući koraci koji se nadovezuju na dostignuća prethodnih godina", poručila je Vorlikova u rubrici "Lični stav" lista "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: