Usvojeni amandmani na Zakon o NBS

Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je danas amandmane kojima je zatraženo brisanje člana 18. izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS).

Izvor: Beta

Petak, 03.08.2012.

18:48

Default images

Član je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

Tim članom je bila utvrđena mogućnost da centralna banka kupi državne hartije od vrednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Na sednici, odbor je prihvatio četiri amandmana kojima je zatraženo brisanje člana 18. predloženih izmenama zakona, koje su podneli Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Demokratska stranka (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U obrazloženju amandmana koji je podnela Vesna Kovač iz URS, koja je i predsednica Odbora za finansije, navodi se da bi mogućnost da NBS na sekundarnom tržištu kupi hartije od vrednosti države, lokalne samouprave, javnih preduzeća u budućnosti bilo loše rešenje.

Ona je navela i da bi predloženo rešenja, ako bi bilo usvojeno, sigurno dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond Srbiji kao preduslov za neki budući aranžman postavio brisanje tog člana zakona što bi značilo ponovno menjanje tog propisa.

Na sednici odbora, od ukupno 47 amandmana podnetih na izmene Zakona o NBS, odbor je prihvatio šest amandmana, a podneo je i dva svoja amandmana.

Prihvaćen je i amandman DS da se briše član 23. koji je predviđao obrazovanje Komisije za izbor spoljnog revizora, kao i amandman da se briše član 22. koji je predviđao da akt o otuđenju nepokretnosti koje koristi NBS donosi Izvršni odbor uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade.

Živojin Stanković iz DS je u obrazloženju amandmana naveo da je predloženi član u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini, kojim je predviđeno da o otuđenju nepokretnosti koje koristi NBS odlučuje Vlada.

Odbor je predložio parlamentu amandman koji predviđa da samo guverner kao predsedavajući Izvršnog odbora potpisuje rešenje o davanju ili oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama, odnosno obavljanje delovanja.

Drugi amandman odbora je, prema rečima Vesne Kovač, tehničke prirode jer predviđa da se rešanja koja se odnose na razrešenje guvernera odnose i na viceguvernere i direktore Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Skupština će sutra u nastavku sednice razmotri amandmane na predložene izmene Zakona o NBS, čijem usvajanju se usprotivila opozicija.

Izmene zakona o NBS koje treba da budu usvojene u ponedeljak izazvale su duboku zabrinutost u Briselu, jer bi mogle da ugroze nezavisnost ove institucije.

LSV: Sprečena monetarna nestabilnost

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je da je amandmanom na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije koji je odbornička grupa te stranke podnela a skupštinski Odbor za finansije danas usvojio, "sprečena monetarna nestabilnost".

Narodni poslanik LSV Đorđe Stojšić je, kako je saopštila ta stranka, od Jorgovanke Tabaković, u ime predlagača izmene Zakona o NBS, dobio obećanje da će član 18. Predloga zakona o izmenama Zakona o NBS, na koji je LSV podnela amandman, biti obrisan.

"Stojšić kaže da će, ako Skupština sutra prihvati mišljenje predlagača da se ovaj član izbriše iz teksta predloga zakona, biti sprečeno masovno štampanje novca, monetarna nestabilnost i inflacija", ističe se u saopštenju u kom se dodaje da je član 18. podrazumevao mogućnost da NBS na sekundarnom tržištu kupuje hartije od vrednosti, a koje bi emitovali Republika Srbija, lokalne samouprave ili teritorijalne autonomije.

To, kako se kaže u saopštenju, po mišljenju Stojšića u prevodu znači da bi NBS indirektno kreditirala budžetske korisnike, što, kako je istaknuto nikako nije dobro.

“Kada se budžetske institucije zadužuju kod narodne banke, to je praktično nova emisija dinara. A bilo kakvo štampanje novca, pogotovo za budžet Republike Srbije bi doveo, ne samo do veće javne potrošnje, već i do inflacije i ponovilo bi nam se sve ono što smo imali devedesetih, rekao je Stojšić, a prenosi se u saopštenju.

LSV ističe i da je to prvi amandman poslanika iz redova te stranke koji je aktuelna vlast prihvatila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: