Vlast i opozicija o ostavci Šoškića

Žarko Korać, predsednik SDU i Nada Kolundžija, poslanica DS saglasni su da je Dejan Šoškić nije imao alternativu i da je morao da podnese ostavku.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.08.2012.

19:29

Default images

Korać je agenciji Beta rekao da su izmene zakona o Narodnoj banci Srbije u suprotnosti sa svime što je govorio Šoškić koji je bio, kako je naveo, pod veoma teškim optuzbama zbog rukovođenja Narodne banke Srbije.

Korać, koji je i potpredsednik Skupštine Srbije, ocenio je da duboko zabrinjava što se izmene zakona kojima se narušava nezavisnost NBS donose po hitnom postupki i bez ikakve javne rasprave.

"Očigledno se nekome jako žuri da napravi spoj Narodne banke Srbije i Vlade Srbije i da dođe do te simbioze, što je vrlo loše rešenje za ekonomski sistem", rekao je Korać.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje po njegovom mišljenju bitno narušavaju nezavisnost centralne banke.

Poslanica Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić bio prinuđen da podnese ostavku, jer je vladajuća većina odlučila da ga smeni pravnim nasiljem.

Ona je agenciji Beta rekla da je očigledno da vladajuća kolalicija nema nameru da uvaži ukazivanja na to da su izmene zakona o NBS atak na nezavisnost institucije.

Prema njenim rečima, vladajuće stranke su onemogućile guvernera da dođe u Skupštinu Srbije i suoči svoje s njihovim argumentima.

Ona je navela da optužbe vladajuće koalicije na račun guvernera Šoškića izgledaju kao ogovaranje iza leđa, a nisu argumentovana kritika važne institucije.

"Mislim da je to nešto što ga je dovelo do činjenice da je smena na ovaj način neizbežna", kazala je Kolundžija.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da je guverner NBS Dejan Šoškić podneo ostavku pod velikim političkim pritiskom i ocenio da su izmene i dopune zakona o NBS još jedan u nizu loših poteza vlasti koji odvraćaju investitore od Srbije i onemogućavaju otvaranje novih radnih mesta.

Petrović je novinarimau parlamentu rekao da je ostavka guvernera usledila nakon što su mu predsednik, premijer i mnogi ministri stavili do znanja da ga ne žele na čelu NBS.

Prema njegovim rečima, DS se zalagala za raspravu o svim otvorenim pitanjima uključujući kurs i kontrolu poslovnih banaka ali do toga nije došlo.

"Na dnevnom redu je sada predlog izmena zakona koji smanjuje zakonom zagarantovana prava centralne banke. Očigledno je da imamo početak jedne veoma loše prakse - posle odredbe koja potpuno derogira prava visokih državnih službenika. Danas je i guverner podneo ostavku i to je politika koja je otvorila potpunu reviziju svih regulatornih nezaviznih tela koja su temelj odbrane demokratije u Srbiji",kzao je Petrović.

On je rekao da takav sled događaja dovodi do problema sa investicijama i otvaranjem novih radnih mesta, jer je izazvao ozbiljnu zabrinutost međunarodnih institucija i same Evropske unije.

"Sve što odvraća investitote u ovim teškim vremenima je jako loše zato što će naši građani imati manje prilike da se zaposle nego da one nisu preduzete", smatra Petrović.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović rekao je da je rasprava o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije pokazala želju vladajuće koalicije da smeni guvernera Dejana Šoškića.

"Takav vid pritiska sada već bivši guverner nije mogao da izdrži i verovatno se zato odlučio na ovakav potez", kazao je Jugović agenciji Beta povodom ostavke guvernera Šoskića.

On je, međutim, naveo da ostavka guvernera Šoškića ne umanjuje važnost upozorenja Brisela na poštovanje nezavisnosti NBS.

"U tom smislu, izmene Zakona o NBS koje su predložili poslanici vladajuće koalicije ne bi trebalo da budu usvojene", rekao je Jugović.

Filipovski: Ostavka očekivana, on je najodgovorniji

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je da je ostavka guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića bila očekivana, jer je on najodgovorniji u centralnoj banci.

"On tu odgovornost ne može da porekne, građani Srbije su prethodnu vladu kaznili na izborima, a guverner je morao da ide u tom paketu", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Šoškić kao guverner nije kontrolisao inflaciju, već je pogrešnim odlukama o referentnoj klamatnoj stopi bio njen direktan inicijator, rekla je ona i dodala da je Šoškić razloge za visoku inflaciju nalazio svuda, samo ne u svom radu.

Dubravka Filipovski nije želela da govori o personalnim rešenjima za budućeg guvernera.

Nije cilj da to bude partijska ličnost, rekla je ona i dodala da će to biti prevashodno stručna osoba, a da li će biti i član političke stranke, neće biti bitno u odnosu na to kakav je stručnjak.

Ona je dodala da se Nova Srbija čudi tome što se opozicija protivi kontroli parlamenta nad Narodnom bankom Srbije.

Filipovski je istakla da će posle izmena zakona o NBS, centralna banka ostati nazavisna institucija, ali da će svoju funkciji obavljati u interesu poreskih obvaznika i da neće dozvoliti propuste poput onih u Agro banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: