DSS: Ima razloga za smenu Šoškića

Poslanik DSS Radojko Obradović je ocenio da ima mnogo razloga za smenjivanje guvernera NBS Dejana Šoškića, ali da to ne treba da bude politička odluka.

Izvor: Beta

Sreda, 01.08.2012.

15:06

Default images

"Ne radi se samo o tome da guverner bude promenjen. Ne vidimo razlog da se političkom odlukom menja guverner jer na takav način može da se promeni bilo koji funkcioner. Smatramo da treba da se otvori rasprava ne samo o izmenama Zakona o NBS, nego i o tome šta je NBS radila", kazao je Obradović Agenciji Beta.

Skupština Srbije će sutra početi raspravu o predlogu izmena Zakona o NBS. Obradović je rekao da poslanici DS S neće glasati za te izmene ako
zakon ostane u formi u kojoj je predložen i najavio da će DSS podneti amandmane.

On je kazao da je dobro što se izmenama jača uloga Skupštine u svim poslovima povezanim sa osnovnim funkcijama NBS, ali je ocenio da je zakon u senci jednog člana koji kaže da se posle promene zakona u stvari menja rukovodstvo NBS.

"Na ovaj način će guverner sići sa funkcije po sili zakona, što ne smatramo da je dobro", rekao je poslanik DS S. Obradović je ocenio da guverner nije dobro radio i nije dobro sprovodio ni kontrolu ni druge funkcije NBS.

"Imamo ozbiljno primedbe na rad guvernera i smatrali smo da je neophodno da pre svega raspravimo šta se tu tačno dešavalo i šta je tačno radila NBS", rekao je Obradović. On je predložio da se organizuje "javno slušanje" o NBS uz učešće guvernera i članova Saveta NBS.

Tek posle te rasprave, dodao je Obradović, moglo bi da se raspravlja o drugim koracima. Predlogom izmenama Zakona o NBS, danas dostavljenim Skupštini Srbije, predviđeno je da novi funkcioneri centralne banke budu izabrani 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs) guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaće tu dužnost do izbora novih na te dužnosti.

Ključne novine u zakonu biće, kako je predloženo, povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera NBS u Skupštini, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: