Za nezavisnu NBS, ali ne i Šoškića

Mlađan Dinkić kaže da nije ljubitelj lika i dela guvernera Šoškića, ali da poštuje nezavisnost NBS. Smena guvernera uskoro, u četvrtak skupština o Zakonu o NBS.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.07.2012.

08:53

Default images

Ministar finansija je, naime, u intervjuu Blicu, odgovarajući na pitanje da li će Jorgovanka Tabaković, koju vladajuća koalicija vidi kao novu guvernerku, biti bolja od dosadašnjeg guvernera, rekao da "nije ljubitelj lika i dela Dejana Šoškića na funkciji koju sada obavlja, ali da veoma poštuje nezavisnost institucije NBS".

Podsetimo, zbog najavljene Šoškićeve smene juče su reagovale organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci, koji su zatražili od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

"Vlada koja u startu odabere da udari na jednu od temeljnih vrednosti modernog i demokratskog društva ne može očekivati nikakvo razumevanje niti podršku javnosti i civilnog sektora u Srbiji", navodi se u apelu za odbranu vladavine prava u Srbiji.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i jedna od potpisnica apela koji je upućen novoj vladi, kaže da je ovakva situacija posledica manjkavosti Ustava iz 2006, ali je takođe i upozorila da će posle Šoškića na red doći i drugi.

Međutim, vladajuća koalicija uskoro će pripremiti tekst izmena zakona o Narodnoj banci kako bi se promenio čelni čovek te institucije, saznaju Novosti.

Taj list podseća da je, prema aktuelnim propisima, aktuelni guverner praktično je nesmenjiv, odnosno procedura za njegovo razrešenje je komplikovana, "zaštićena" od političkih uticaja i praktično je u rukama petočlanog Saveta Centralne banke.

Prema odredbama zakona, guverner je smenjiv samo ako počini veoma teške "grehe". O nestručnom i nesavesnom obavljanju funkcije odluku donosi Savet, potvrđuje je skupštinski Odbor za finansije, pa tek onda parlament većinom razrešava guvernera i postavlja novog.

Član Saveta Centralne banke Milojko Arsić kaže da ima najava da će doći po promene zakona i ocenjuje da bi smena guvernera bila problematična sa stanovišta Ustava, koji garantuje nezavisnost ove institucije.

"To je u suprotnosti i sa međunarodnom praksom, jer je u većini zemalja mandat guvernera odvojen od roka trajanja vlade. Ukoliko ova vlast to ipak učini, pokazaće da je Centralna banka samo servis vlasti. Savet se svakog kvartala izjašnjavao o radu NBS i svi izveštaji su pozitivno ocenjeni. Ne vidimo nijedan razlog za odlazak Šoškića", kazao je on. Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović upozorio je da bi najavljena smena guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića značila novu
nestabilnost i da bi izazvala strah kod građana, ali i dodatni oprez investitora.

Jovanović je najavio da će LDP u Skupštini Srbije glasati protiv zakona kojim vladajuća koalicija želi da smeni guvernera Narodne banke Srbije, jer se protivi "guranju" te institucije pod direktnu kontrolu izvršne vlasti.

"Za zemlju koja ima tragična iskustva i užasavajuće sećanje na slom dinara i monetarne politike početkom devedesetih, ova operacija uklanjanja guvernera znači novu nestabilnost, strah kod građana i veliki oprez kod sadašnjih i retkih potencijalnih investitora", rekao je Jovanović.

"Promenama u Narodnoj banci, koje neće biti samo personalne nego i suštinske, SPS naprednjacima kompenzuje to što su, u borbi za dolazak na vlast po svaku cenu, ostali bez pozicije premijera, a Dinkić se odužuje za monopol koji je dobio u resorima finansija i privrede", rekao je on.

Vladajuća koalicija oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije želi da na mesto guvernera Narodne banke Srbije postavi Jorgovanku Tabaković iz SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: