CG: Restoran koji ne služi Srbe

Vlasnik Etno sela Kadmi Milo Kadija izbacio iz svog restorana jednu ženu, njenu decu i monahinju, jer su Srbi. Protiv njega podneta krivična prijava.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.07.2012.

10:01

Default images

Kako pišu podgoričke Vijesti, Kadija je rekao da je razlog što je iz restorana na Njegušima izbačena Veselinka Rajković iz Podgorice, njena deca i monahinja iz Mitropolije crnogorsko-primorske, taj što on ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Rajkovićeva je "Vijestima" rekla da je sa decom i njihovom verskom učiteljicom, u povratku iz posete manastiru na Prevlaci, svratila u restoran Kadmi u Etno selu na Njegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

"Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko", navela je Rajkovićeva.

Kadija je, prema njenim rečima, potom zatražio da napuste restoran.

Kadija je "Vijestima" potvrdio da je izbacio iz svog restorana monahinju i majku sa petoro dece. On je kazao da je to uradio jer je crnogorski nacionalista i dodao da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu.

"Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene", rekao je Kadija "Vijestima", nakon čega je, kako se navodi, upitio niz pogrdnih naziva sveštenicima SPC. Nevladina organizacija Institut socijalne inkluzije podnela je krivičnu prijavu protiv Kadije, zbog više krivičnih dela počinjenih iz mržnje.

"Od Tužilaštva očekujemo preduzimanje odgovarajućih službenih mera i radnji, kako bi se utvrdilo da li u radnjama Kadije ima elemenata krivičnih dela motivisanih netolerancijom", navela je ISI.

Ta nevladina organizacija je, povodom šovinističkog istupa vlasnika restorana na Njegušima, podnela pritužbu crnogorskom ombudsmanu, jer, kako su naveli, ponašanje Kadije predstavlja drastičan primer otvorene diskrimacije građana na osnovu etničke i verske pripadnosti.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ocenio je da, nažalost, incident na Njegušima nije slučajnost, već posledica ambijenta koji je stvoren u Crnoj Gori.

"Poznato je šta se dešavalo na utakmicama košarkaških reprezentacija na Cetinju, a mi, koliko god je to moguće, pokušavamo da sve te negativne pojave amortizujemo, na način da bi se prestalo sa šikaniranjem Srba u Crnoj Gori", kazao je on.

Iz Srpske liste su naveli da šovinistički istupi kao ovaj na Njegušima ne smeju proći bez adekvatne osude, jer će se, u suprotnom, opet ponoviti.

Ne smemo dopustiti da se ovakvi slučajevi ponovo dešavaju, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Član Saveta Demokratskog fronta Milan Popović smatra da je incident na Njegušima posledica agresivnog režimskog nacionalizma. On je istakao da se mora napraviti ambijent u kom će se garantovati da će se Srbi u Crnoj Gori osećati slobodno, bez ikakvih bojazni. Udruženja mladih i LGBT forum Progres takođe su osudili, kako su naveli, diskriminatorni postupak vlasnika etno sela na Njegušima prema grupi građana zbog njihove etničke i verske pripadnosti. Opoziciona Nova srpska demokratija zatražila je da crnogorski državni tužilac reaguje na incident u mestu Njeguši, gde vlasnik jedne kafane nije dozvolio majci sa petoro đece i monahinji Srpske pravoslavne crkve da ručaju, navodno, zato što su Srbi.

Iz NSD je saopšteno da su se stekli uslovi da vlasnik kafane u Njegušima kod Cetinja Milo Kadija odmah bude uhapšen, jer je, kako je obrazloženo, počinio krivično delo raspirivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nova srpska demokratija je ocenila da je takvo ponašaanje posledica "dugogodišnje diskriminacije" Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

567 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: