NVO protiv Šoškićeve smene

Organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci zatražili su od nove Vlade da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Šoškića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.07.2012.

13:38

Default images

"Smenjivanje ljudi sa položaja zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Narodne skupštine predstavlja ozbiljan udarac vladavini prava u Srbiji."

"Vlada koja u startu odabere da udari na jednu od temeljnih vrednosti modernog i demokratskog društva ne može očekivati nikakvo razumevanje niti podršku javnosti i civilnog sektora u Srbiji", navodi se u apelu za odbranu vladavine prava u Srbiji.

Dodaje se da je novi Zakon o ministarstvima, koji grubo narušava postojeće propise o imenovanju i razrešenju službenika, još jedan dokaz da "Vlada Srbije ima nameru da u potpunosti pogazi pravni sistem države" i uvede partijski voluntarizam kao jedini kriterijum odlučivanja.

Apel su potpisali Danica Popović, Vojin Dimitrijević, Vesna Rakić Vodinelić, Jovo Bakić, Borka Pavićević, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, Lazar Stojanović, Sonja Biserko, Miljenko Dereta, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, Labris, kao i mnogobrojni pojedinci i nevladine organizacije.

"Procedura utvrđena Zakonom o NBS služi kao jemstvo nezavisnosti guvernera... Donošenjem novog Zakona o NBS u cilju smene guvernera vladajuća većina bi u potpunosti obesmislila položaj svih nezavisnih institucija i regulatornih tela", navodi se u apelu.

Ističe se da bi rušenje institucija zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja skupštine definisalo model po kojem bi u budućnosti mogli da budu smenjeni svi čelnici nezavisnih institucija. uključujući poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti...

"Takav način uticaja na rad nezavisnih tela predstavlja pravno nasilje koje ne može proći bez aktivnog otpora i reakcije demokratske javnosti", navodi se u apelu.

Potpisnici apela ukazali su javnosti na to da takvo postupanje izvršne vlasti dovodi do zaustavljanja sprovedenih reformi u oblasti vladavine prava i predstavlja direktno rušenje nezavisnih institucija i pravnog poretka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: