Kazna za propust lekara u kartonu

Zbog navodne greške u propisivanju lekova, dr S. S., izabrani lekar u beogradskom Domu zdravlja „Zvezdara”, moraće da izdvoji iz svog džepa čak 250.000 dinara.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 30.07.2012.

23:18

Default images

Naime, kako saznaje Politika, ona je propisala pacijentu određenu terapiju, ali to nije precizno evidentirala u kartonu, pa je zbog toga – usledila kazna. Ako je za utehu, omogućeno joj je da „kaznu” plati na 10 rata.

Ovaj slučaj iznenadio je druge izabrane lekare koji ističu da je pomenuta doktorka savesna osoba i jedna od onih koja ima najveći broj pacijenata, kao i da se sada svako plaši šta izdaje pacijentima od medikamenata kako im se nešto slično ne bi dogodilo.

S druge strane, prim. drDraganaTrifunović-Balanović, direktorka ovog doma zdravlja, ocenjuje za Politiku da je ovde reč o nemaru lekara, jer u zdravstveni dokument mora da bude upisano ono što je pacijentu izdato na recept. Ona smatra da doktori moraju da shvate da ako neka terapija sme da se propiše za narednih 30 dana, onda ne sme za 120 dana.

"RFZO neće da toleriše nesavesno vođenje zdravstvenih dokumenata. Priča se da šteta može da bude i milion dinara. Ako jedan pacijent dobije recept za 120 dana, to znači da će drugi ostati bez terapije. U budžetu nemamo finansijskim planom određeni novac kojim možemo da pokrijemo greške, jedino može da se traži da doktor nadoknadi. Fond nama skine sa računa novac, a onda doktor to nadoknađuje domu zdravlja ", objašnjava dr Trifunović-Balanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: