Pajtić: Ustav treba menjati

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da bi država trebalo da izmeni svoj Ustav, "koji sadrži mnogo nedostataka", kako bi mogla da postane članica EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.07.2012.

11:03

Default images

"Problem je u tome što trenutni odnos političkih snaga koji vlada u republičkom parlamentu ne garantuje da bi se to dogodilo u skladu sa evropskim merilima. Ja, barem, nisam siguran u to da bi trenutno jedan takav proces bio okončan u skladu sa interesima zemlje", rekao je Pajtić u intervjuu za "Mađar so".

Povodom nedavne odluke Ustavnog suda Srbije o Zakonu o nadležnostima Vojvodine, predsednik vojvođanske vlade je izneo očekivanje da će stav tog suda i o Statutu Vojvodine "sigurno biti sličan", budući da se radi o dva usaglašena dokumenta.

"Upravo zbog toga ne računam na naročita iznenađenja, jedino ako Ustavni sud ne bude odlučio da još više želi da udovolji i dokazuje se novoj vlasti i tako Vojvodini i njenim gra]anima uskrati još više prava", rekao je Pajtić.

On je izjavio da Vojvođani ne mogu da prihvate da "Niš i Kragujevac mogu da imaju kancelariju u Briselu, a Vojvodina ne i da Vojvodina ne može da pomaže trudnicama, niti ratarima".

"Moram napomenuti da smo proteklih godina, isključivo kroz podršku demografskog karaktera, dakle uz pomoć za prvo dete i za novorođenčad ili porodicama koje su u teškoj socijalnoj situaciji mogli da pružimo pomoć za 107.000 porodica. Ovaj podatak pokazuje koliko je bio širok domet ove podrške", naveo je Pajtić.

On je najavio da će "nastaviti sa sličnim merama".

Komentarišuči izjave predsednika Ustavnog suda Srbije, prema kojima nije bilo namere da se Vojvodini umanje prava, Pajtić je kazao da "svako može da da izjavu, ali da veruje da je potpuno jasna, recimo, odluka da pokrajina ne može da prenosi prava na nacionalne savete".

"Mi smo preneli osnivačka prava u listovima koji izlaze na jezicima nacionalnih manjina, pa tako i u 'Mađar sou', na nacionalne savete, jer smo uvereni da je prirodno i logično ukoliko se o tim medijima brinu legitimno izabrani predstavnici nacionalnih zajednica", kazao je Pajtić.

Predsednik pokrajinske vlade rekao je i da smatra nelogičnim da se postavlja pitanje ima li pravo pokrajinska skupština da odlučuje o tome da je u pokrajinskim institucijama šest jezika u službenoj upotrebi, naglasivši da je ponosan na to što je "Vojvodina jedina evropska regija u kojoj to tako funkcioniše".

"Tužno je da 2012. neko osporava tu prednost Vojvodine i u kulturnom smislu nas izjednačava sa Šumadijom ili centralnom Srbijom. Mi imamo naše specifičnosti, ovde žive različite nacionalne zajednice čiji nacionalni identitet želimo da očuvamo. Od toga, jednostavno, nismo spremni da odustanemo", poručio je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: