"Srbima na Kosovu preti genocid"

Tomislav Nikolić kaže da Srbi na KiM žive pod pretnjom genocida i da bi svaki pokušaj nametanja vlasti prištinskih institucija moglo da dovede do egzodusa Srba.

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

16:52

Default images

"Šta ako se Srbi isele? Ko će prihvatiti rezultate takvog genocida? To je jedna od definicija genocida - kada proterate 40.000 ljudi, bez obzira da li su u pitanju žene, muškarci (civili ili) vojnici, i kada izmenite etnički sastav teritorije. To je genocid", rekao je Nikolić u u intervjuu britanskom "Gardijanu".

Nikolić, koji boravi u Londonu, gde se održavaju Olimpijske igre, istakao je da "postoji opasnost da bi Priština bila spremna da ode toliko daleko".

"Jedine oružane snage koje su tamo, pored međunarodne zajednice, su albanske. Ubeđen sam da im ne bi smetalo da to odmah učine", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je, međutim, dodao da je jedino što sprečava takvu akciju prisustvo snaga NATO-a.

Nikolić je nagovestio nameru da zauzme tvrđi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i Prištine, navodeći da se do sada samo od Srbije tražilo da pravi ustupke u naporima da se razreši spor i da bi sada trebalo tražiti veće ustupke od Prištine.

"Koji kompromis je do sada napravila Priština? Nijedan", rekao je Nikolić, dodajući da Srbija nije postavljala uslove i da kompromis nije kada se Srbija uvek povlači korak po korak.

Nikolić je pozvao kosovsku predsednicu Atifetu Jahjagu da prihvati da nikada neće upravljati severnim delom Mitrovice. Upitan da li to znači podelu Kosova, predsednik Srbije je rekao da "ne zna" jer pre 20 godina, da mu je neko rekao da neće biti Jugoslavije, ne bi poverovao u to, kao ni u to da će se Srbija i Crna Gora razići.

"Život nam priređuje iznenađenja, ne mogu da vodim politiku zamišljajući stvari", dodao je Nikolić.

"Gardijan" je, takođe, podsetio da je Nikolić nekada bio istaknuti član Srpske radikalne stranke, čijem se lideru Vojislav Šešelj sudi u Hagu.

"Nisam počinio nikakav zločin. Ne stidim se ničega što sam uradio od devedesetih do danas", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, činjenica da su Srbi izgubili rat objašnjava zašto ima više Srba nego pripadnika drugih naroda koji se suočavaju sa optužbama tribunala za ratne zločine.

Nikolić, međutim, nije želeo da odgovori da li bi izručio Tribunalu Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao što je to učinio njegov prethodnik Boris Tadić.

Ponovio je i stav da u Srebrenici nije počinjen genocid i s tim u vezi rekao da ne može da "ide dalje od srpskog parlamenta" čijom se rezolucijom ono što se dogodilo u Srebrenici osuđuje kao ratni zločin.

Nikolić je naglasio da je njegov najveći izazov da "popuni" rupu u budžetu koja se procenjuje na tri milijarde dolara. On je zatražio međunarodnu pomoć, navodeći da su potrebe Srbije male u poređenju sa razmerama krize u evrozoni. Upozorio je, međutim, kreditore da ne postavljaju Srbiji ustupke u vezi s Kosovom kao uslov da dobije njihovu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: