Romni prikuplja glasove Jevreja

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni započinje posetu Izraelu, što se ocenjuje kao deo njegove kampanje da pridobije podršku jevrejskih glasača.

Izvor: B92

Subota, 28.07.2012.

22:03

Default images

Romni će imati susrete sa rukovodstvom te zemlje.

On će tokom posete razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, predsednikom Ssimonom Peresom, ministrom odbrane Ehudom Barakom i šefom diplomatije Avigdorom Libermanom.

Istovremeno Republikanska jevrejska koalicija koja podržava Romnija započeće medijsku kampanju u Ohaju, Floridi i Pensilvaniji, takozvanim sving stejts, u koju će uložiti 6,5 miliona dolara.

Jedan od najvećih donatora će biti vlasnik više kazina Šeldon Adelson, koji je ranije zdušno podržavao Njuta Gingriča, ali je sada stao iza kandidata republikanaca na izborima za predsednika.

Cilj kampanje će biti da se ubede birači jevrejskog porekla da su pogrešili dajući podršku Baraku Obami 2008. godine, naročito po pitanju politike koju je vodio prema Izraelu u poslednje četiri godine.

U predizbornim spotovima koji će biti emitovani, jevrejski glasači koji su tada podržali Obamu, sada će izraziti žaljenje zbog toga, navode američki mediji.

Romni je prošlonedeljni skup u Nevadi iskoristio da napadne Obamu po pitanju njegove politike prema Izraelu, ocenivši da ta zemlja zaslužuje "više od onoga što je dobila od lidera slobodnog sveta".

U kampanju se uključio i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, koji je već otputovao na Floridu, gde je rekao da je smešno nazivati Obamu prijateljem Izraela.

Ipak, i pored znatnih ulaganja da se pridobiju ovi birači, prošlonedeljno istraživanje Galupa pokazuje da Obamu podržava 68 odsto jevrejskih birača a Romnija samo 25 odsto.

To je pad u odnosu na 78 odsto podrške koju je Obama imao na izborima pre četiri godine, ali i dalje pokazuje mnogo veću naklonost demokratama.

Američki predsednik je juče potpisao novi zakonski paket pomoći Izraelu, kojim je predviđeno da se 70 miliona dolara da za rakete kratkog dometa koje će koristiti ta zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: