"Bez priznanja Kosova ništa od EU"

Bivši izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je za zagrebački Večernji list da Srbiju ne treba pustiti u Evropsku uniju dok ne prizna Kosovo.

Izvor: Beta

Subota, 28.07.2012.

19:49

Default images

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da neće priznati Kosovo čak i po cenu da njegova zemlja ne uđe u EU, Ahtisari je rekao: "Ako žele u Rusiju, neka idu tamo. Nikakvi ustupci nisu prihvatljivi, ni u BiH, niti drugde".

"Srbiji ne bi trebalo dozvoliti da uđe u EU dok ne bude priznala Kosovo. Srbija je odavno izgubila pravo nad Kosovom. Ona se godinama loše ponašala prema Kosovarima", rekao je Ahtisari, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Prema njegovim rečima, pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo pomogle su Srbiji u njenim naporima. "Ali uveren sam da će se to vrlo brzo promeniti", dodao je Ahtisari.

On je izrazio uverenje da će "uskoro i stota zemlja priznati Kosovo". U tekstu "Večernji list" podseća da je do sada nezavisno Kosovo priznala 91 zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

267 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: