Diskriminaciju odobrava 80% đaka

Gotovo 80 odsto srednjoškolaca odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, pokazalo je istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

18:34

Default images

Među srednjoškolcima preovlađuje stav da homoseksualnost treba zadržati između "četiri zida" i da je kao pojavu treba sakriti od dece.

Da LGBT populacija treba da ima sva prava kao i ostali građani smatra 16 odsto od 800 učenika stručnih srednjih škola i gimnazija koji su učestvovali u istraživanju, dakle oko 80 odsto njih odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba.

Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina, budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve".

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripadnici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima.

Za "druženje sa svima" opredeljeno je 30 odsto srednjoškolaca, što znači da 70 odsto izričito ne želi da se druži sa bar jednom manjinskom grupom, a stiče se utisak da su devojke tolerantnije od momaka.

Skoro 20 odsto ispitanika ne prepoznaje diskriminaciju i smatra da je mala platežna sposobnost jedan od njenih oblika, rezultat je istraživanja JUKOM-a sprovedenog u školama u 10 gradova u Srbiji.

Prema viđenju ispitanika, Romi su ubedljivo najviše izloženi diskriminaciji, drugo i treće mesto, zavisno od škole, zauzimaju pripadnici LGBT populacije i osobe s invaliditetom.

Anketirani su kao diskriminisane prepoznali i socijalno ugrožene, siromašne, "punačke", ljude sa sela, zaražene virusom HIV-a, povučene, profesore, stare i drugačije odevene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: