Skoplje protiv Balkanskog Beneluksa

Evropski komesar Štefan File i šef diplomatije Makedonije Nikola Poposki kažu da svaki vid regionalne saradnje na Balkanu mora da služi samo cilju ulaska u EU.

Izvor: Beta

Utorak, 24.07.2012.

17:31

Default images

Oni su u Briselu na zajedničkoj konferenciji istakli da u tom procesu ne sme da se isključiti bilo koja zemlja.

File i Poposki su tako odgovorili na molbu da kažu kako gledaju na oštro reagovanje vlade u Skoplju na zamisao o stvaranju "Balkanskog Beneluksa", koji bi obuhvatao Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Crnu Goru.

Skopska štampa je na to burno reagovala kao e i "Makedonski svetski kongres" uz ocenu da je to pokušaj da se obilaznim putem stvori "Velika Albanija".

Zamisao o "Balkanskom Beneluksu" je ocenjena kao pokušaj da se tešnjom političko-ekonomskom saradnjom stvori okvir u kojem će ubedljiva etnička većina biti albanski živalj, a što je podržao i jedan član makedonske vlade, Albanac po narodnosti, i to u prisustvu albanskog premijera Saljija Beriša, na jednom sastanku u Prištini.

To je izazvalo odlučno protivljenje vlade u Skoplju, a Poposki je danas u Briselu ponovio izjavio da je cilj Makedonije da "ceo region postane deo Evropske unije i to je ključna pokretačka snaga svega što činimo i naše spoljne politike".

Poposki je predočio značaj regionalne saradnje, ali je istakao i važnost da se "deluje bez diskriminacije" i da, uz bilateralne veze s Kosovom, Crnom Gorom i Albanijom, sa istim ciljem treba da se saradjuje sa Srbijom, Bugarskom, Grčkom.

File je želeo da naglasi da predlog za stvaranje Balkanskog Beneluksa "zaista nikako nije moja zamisao i na partnerskim zemljama je da pokreću uspostavljanje ovog ili onog regionalnog okvira" za saradnju.

"Pravo pitanje bi bilo da li vidim da ima još prostora za regionalnu saradnju i ja bih odgovorio potvrdno", dodao je evropski komesar, uporedivši to sa saradnjom srednjeevropskih zemalja u "Višegradskoj grupi".

Ali je naglasio da "to najpre mora obuhvatiti sve, a ne sme nikoga isključivati, kao i da mora ujediniti naše partnere (u regionu) oko cilja da se približe Evropskoj uniji".

File je, na molbu agencije Beta, time objasnio i izjavu svog portparola Petera Stana da EU podržava "svaki vid integracije i zajedničke akcije" zapadnobalkanskih zemalja.

Ali takva, kako je sam Stano naveo, "uopštena podrška svakom vidu regionalne saradnje", je u makedonskim zvaničnim krugovima i medijima protumačena kao potpora zamisli o Balkanskom Beneluksu, koju su preko portala "EUobserver" lansirali jedan austrijski ekonomista koji radi u
Tirani i jedan kosovski novinar albanske narodnosti.

U makedonskim izvorima i medijima je predočeno da ovaj predlog isključuje Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a postavljeno je i pitanje zašto bi Crna Gora ulazila u takav političko-ekonomski mehanizam, ako uskoro treba da počne direktne pregovore o članstvu s EU, pa je izvučen zaključak da bi to bila "mala vrata" za Veliku Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: