KiM: 13 godina od ubistva žetelaca

Beograd -- U selu Staro Gracko, kod Lipljana na Kosovu, je obeleženo 13 godina od ubistva 14 Srba na njivi nedaleko od sela.

Pomen ubijen Srbima prošle godine (Arhiva)
Pomen ubijen Srbima prošle godine (Arhiva)

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da tužioci Euleksa i dalje rade na slučaju ubistva 14 Srba u julu 1999. godine u Starom Grackom.

"Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji i dalje rade na tom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze", kazala je Gudeljevićeva Tanjugu, ne navodeći više detalja.

Parastos je danas služio vladika raško-prizrenski Teodosije, nakon čega je održan pomen žrtvama pred spomen pločom na školi u centru sela.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Ubistvo žetelaca je jedan od najtežih zločina nad Srbima od dolaska medjunarodnih misija u Pokrajinu. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Beta od predstavnika misija na Kosovu nije dobila odgovor o toku istrage koja je i 2011. godine bila "u toku".

Komandant Kfora Erhard Biler je prošle godine na parastosu u selu najavio da će učiniti sve da reši problem i deminira seosko groblje.

Ekstremisti iz obližnjeg sela Veliki Alas su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gackom, na kome su sahranjeni i ubijeni 23. jula 1999. godine.