"Ostrog donese SPC 50 miliona evra"

Predstavnik Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić rekao je da SPC u Crnoj Gori godišnje ima 50 miliona evra prihoda samo iz manastira Ostrog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

19:49

Default images

Vučinić je u saopštenju za medije naveo da "Srpska crkva (taj novac) vrećama iznosi iz zemlje i ulaže ih u Srbiju i Republiku Srpsku".

Kako je dodao, SPC u Crnoj Gori još godišnje iz budžeta Srbije dobija milion evra, a iz budžeta Crne Gore 200.000 evra.

"A Crnogorska crkva koja nema nikakvih prihoda, od naše države je za poslednjih šest meseci dobila 17 hiljada evra", naveo je Vučinić.

Vučinić je reagovao na nedavnu izjavu mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija da će odluka o ukidanju Ministarstva vera pri Vladi Srbije negativno uticati na finansiranje crkvenog života u Crnoj Gori.

Ta Amfilohijeva izjava, prema rečima Vučinića, zaslužuje posebnu pažnju, jer je, pored ostalog, dokaz mešanja Srbije, posredstvom crkve, u unutrašnje stvari Crne Gore.

Prema rečima Vučinića, SPC u Crnoj Gori je "prevashodno obaveštajno-politička i paramilitarna organizacija".

On je kazao da se nad Crnom Gorom i CPC primenjuje "feudalni concept dominacije posredstvom beogradske patrijaršije", a u tome joj, kako je dodao, pomaže crnogorska vlast koja, štaviše, favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: