Diković sa Josipovićem o saradnji

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-pukovnik Ljubiša Diković razgovarao sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

21:46

Default images

Diković se nalazi u poseti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Hrvatske, i danas je u Zagrebu razgovarao i sa hrvatskim predsednikom o bilateralnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji koja je obostrano ocenjena dobrom.

Kako je saopšteno je iz Josipovićevog kabineta, Josipović je naglasio da će Hrvatska dati podršku državama u okruženju, uključivši i Srbiji, na njihovom putu ka članstvu u evroatlantskim političkim i bezbednosnim organizacijama.

Razgovaralo se i o mogućnostima proširenja postojeće saradnje, prvenstveno kad je reč o razmeni znanja i iskustava vezanih uz učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borbenim grupama EU i u području međunarodne vojne obuke i obrazovanja.

Josipović je čestitao Srbiji na dobijanju kandidatskog statusa za EU i naglasio da je proces pristupnih pregovora za članstvo u EU zahtevan, ali s druge strane ti napori rezultiraju visoko vrednim postignućima i dostizanjem visokih demokratskih standarda, navodi se u saopštenju. Diković, koji u Hrvatgskoj boravi u službenoj bilateralnoj poseti načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga RH general-pukovniku Dragi Lovriću, danas je održao i službeni sastanak sa zamenicom ministra odbrane Višnjom Tafrom.

Na sastanku se razgovaralo o odbrambenoj saradnji dveju država, jačanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i o razmeni mišljenja po pitanju učešća u međunarodnim vojnim i mirovnim operacijama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zamenica ministra odbrane naglasila je dosadašnju dobru bilateralnu odbrambenu saradnju i izrazila želju da se ona nastavi i u budućnosti i da Srbija zadrži evropski smer nakon skorašnjeg formiranja nove vlade. "Zavisno o finansijskim uslovima, Hrvatska je otvorena za proširenje bilateralne saradnje, a plan bilateralne vojne saradnje za 2012. realizuje se vrlo dobro. Ove godine otvoreno je i novo područje u okviru saradnje dve rečne flotile", rekla je Tafra.

Ona je naglasila da Hrvatska polazi od činjenice da je jačanje dobrosusedskih odnosa u regionu osnovni preduslov za ostvarivanje trajne bezbednosti i održive stabilnosti i saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Uz čestitke dobijanju kandidatskog statusa Srbije za EU, Tafra je izrazila nadu da će nova vlada Srbije nastaviti započete reforme na putu u EU.

"Upravo bi status zemlje kandidata EU trebalo da pojača napore Srbije za nastavak tih reformi s ciljem dobijanja zelenog svetla za početak pristupnih pregovora", rekla je Tafra i dodala da je Hrvatska u tom kontekstu voljna pružiti pomoć Srbiji kroz prenošenje svojih iskustava u sprovođenju reformi.

"Hrvatska će ostati predana gradnji otvorenog i konstruktivnog dijaloga sa Srbijom s ciljem održavanja stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu. U svetlu tih nastojanja, Hrvatska nema nameru unositi bilateralna pitanja u proces pregovora susednih zemalja s Evropskom unijom", rekla je Tafra. Diković je rekao da se politika stalnog unapređenja regionalne saradnje Srbije neće menjati, bez obzira na skorašnje političke kadrovske promene u izvršnoj vlasti i na nivou sistema odbrane.

"Srbija i dalje vidi zajedničku budućnost zemalja u regionu, baziranu na dobroj bilateralnoj saradnji sa svakom susednom zemljom", kazao je Diković.

On je s Lovrićem razgovarao o mogućnosti učešća pripadnika Vojske Srbije u borbenim grupama EU, kao i o svim mogućim modalitetima odbrambene saradnje, čemu značajan podstrek daje Sporazum o saradnji na području odbrane koji su Hrvatska i Srbija potpisale 2010. godine.

Diković je naglasio da je ambicija Srbije stalno prisustvo u mirovnim misijama UN kroz koje se do kraja 2013. godine planira angažovanje oko 600 ljudi.

Obe strane složile su se da bilateralnu saradnju ubuduće treba jačati na polju odbrambene industrije. U tom smislu načelno je dogovoreno da tim stručnjaka sagleda modalitete zajedničkog nastupa prema trećim zemljama, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: