Protest "Narod protiv Bus plusa"

Više od 200 Beograđana protestovalo na Trgu republike zbog uvođenja Bus plus sistema naplate u javnom prevozu. Drugi protest organizovan na Zelenom vencu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

18:09

Default images

Na Zelenom vencu je protest organizovala grupa "99 procenata". Njih nekoliko stotina su preko Brankovog mosta, u pratnji policije, prošetali do Ušća.

Protest na Trgu je organizovalo udruženje građana "Narod protiv Bus plusa". Oni traže i da se cene prevoza snize za 30 odsto.

Demonstranti su zviždali i negodovali na pomen imena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Cena karte za jednu vožnju gradskog prevoza u Beogradu je 60 dinara, a mesečna karta je oko 2.700 dinara.

Građani traže i da grad Beograd raskine ugovor sa firmom "Apeks" i da se ispita, kako tvrde, štetnost tog ugovora po Gradski saobraćajni prevoz i grad Beograd.

Traži se i ukidanje zaustavljanja autobusa zbog kontrole, jer se, kako tvrde demonstranti, time sprečavaju građani da na vreme stignu na posao.

Organizatori protesta kažu da nisu protiv plaćanja prevoza, a ni protiv kontrola u javnom prevozu, ali da smatra da cenu treba smanjiti i da bi tada naplata bila bolja.

Udruženje "Narod protiv Bus plusa" traži i da se ukine praksa ulaska na prednja vrata u autobusu.

Grupa "99 odsto Beograd" održala je pre nedelju dana protest povodom kampanje za besplatni javni prevoz.

Bus plus: Kontrola se nastavlja, mora da se plaća

Tanjug, arhiva
Iz kompanije Bus plus ocenjuju da su ti protesti upereni protiv uvođenja reda u javni prevoz.

U Bus plusu su Tanjugu rekli da će biti razmatrani svi predlozi koji mogu da unaprede sistem naplate, dok predlozi koji zagovaraju vožnju bez plaćanja karte "ne mogu biti opcija, jer se javni prevoz svuda u svetu plaća".

Prema njihovim rečima, kontrola putnika u stanicama biće nastavljena jer je to, kako tvrde, najefikasniji način kontrole.

"Nova pravila u javnom gradskom prevozu, doneta u cilju njegovog unapređenja, trajna su i ne razmatra se njihovo ukidanje.

Eventualno može doći do manjih izmena u načinu vršenja vanredne kontrole u stanicama, tako što će biti uvedeno više kontrolnih tačaka", rekli su u Bus plusu.

"Naglašavamo da cene prevoza nisu menjane dve godine i kada se saberu cene svih prodatih karata i podele sa brojem putnika koji se dnevno prevezu, bez obzira da li imaju kartu ili nemaju, dobijamo podatak da je cena prevoza po prevezenom putniku manja od 20 dinara", rekao je predstavnik gradske uprave Bojan Bovan prema saopštenju firme Apeks, koja je uvela sistem naplate prevoza poznat kao Bus plus.

Bovan je podsetio da mesečna karta za zaposlene, čija je cena 2.700 dinara, na dnevnom nivou iznosi 90 dinara za neograničen broj vožnji.

"Nezaposleni, studenti i srednjoškolci mogu dnevno da se voze neograničeno za 36 dinara, što je četvrtina cene jedne karte kupljene kod vozača", rekao je on.

U ovoj kompaniji podsećaju da je u skladu sa Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika overavanje svih kartica, pa i personalizovanih, obavezno pri svakom ulasku u vozilo, kao i da će na osnovu tih podataka Direkcija za javni prevoz grada Beograda, donositi odluke o ukidanju pojedinih linija dok će frekventnije biti "pojačane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

293 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: