Asadov brat "čisti" Damask

Pripadnici sirijske vojne divizije, pod komandom mlađeg brata predsednika Bašara al Asada, proterali su pobunjenike iz severnog distrikta Barzeh u Damasku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2012.

22:00

Default images

Pored toga,pripadnici te divizije su po kratkom postupku ubili nekoliko mladića, tvrde predstavnici sirijske opozicije. Sirijska Četvrta divizija, pod vođstvom takođe moćnog Mahera al-Asada, krenula je sa ofanzivom na četvrt Barzeh, primoravši stanovništvo da beži u druge delove Damaska, naveli su aktivisti.

Kako prenose sirijski aktivisti, reč je o diviziji koja kod stanovništva izaziva "strah i trepet". U napadu na taj distrikt, vojnici su koristili helikoptere, oklopna vozila i tenkove kako bi zauzeli položaje pobunjenika.

"Najmanje 20 tenkova 4. divizije i na stotine njenih pripadnika ušlo je u Barzeh ovog popodneva. Video sam kako ulaze u kuću 26. godišnjeg Ise al-Araba koga su ubili sa dva metka u glavu", rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Rojters opozicioni aktivista Abu Kais.

On je naveo da su vojnici, potom, ubili 17-godišnjeg Isu Vahbeha, koga su pronašli u jednom skloništu, a potom izvukli na ulicu, tukli i na kraju ubili.

"Još četvorica mladića su na ovaj način ubijena", rekao je Kais.

Kako prenosi zvanična agencija SANA, vladine snage su "počistile" i četvrt Kabun od "terorista", što je termin koji vlasti koriste za pobunjenike.
I državna televizija je prenela snimke iz Kabuna na kojima se vide tela nastradalih, oružje, komunikaciona oprema i novac koji je otkriveni kod ubijenih pobunjenika, preneo je AFP.

Televizija je istovremeno navela da snage bezbednosti nisu koristile helikoptere u operaciji u glavnom gradu.

Okršaji su se, u medjuvremenu, zaoštrili u severnom i drugom po veličini gradu Alepu.

Borci opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA) najavili su početak "bitke za oslobodjenje" Alepa iz "ruku Asadovih bandi".

Pukovnik Abdel Džabar Mohamed Okaidi obećao je da će tokom operacije FSA zaštititi civile, kao i da će voditi računa o manjinskim zajednicima u tom gradu.

Vladine snage su sa žestokim napadima na položaje pobunjenika krenuli od rane zore u gradskim distriktima Salahedin i Sakur, a kako prenosi SANA "vojnici progone teroriste, od kojih su mnoge i ubili".

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u Siriji od početka pobune u martu prošle godine poginulo najmanje 19.106 ljudi. Od toga su 13.296 bili civili, medju kojima su i pobunjenici, 4.861 vojnici i 949 dezerteri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: