Policija: Osumnjičen samo "Džoker"

Policija u Aurori kod Denvera kaže da su netačne informacije da je druga osoba pomogla Džejmsu Holmsu da organizuje pucnjavu na premijeri novog filma o Betmenu

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

10:10

Default images

"U medijima je bilo više nepotvrđenih i netačnih informacija o drugom osumnjičenom. O tome možemo reći sledeće: jedan Holmsov saradnik je sinoć ispitan i nemamo razloga da smatramo da je umešan", navela je portparolka policije Kesidi Karson u saopštenju.

Ona je rekla da za sada neće biti objavljeni drugi detalji istrage, prenosi AFP.

Šef gradske policije Den Ejts rekao je da je osumnjičeni Džems Holms više meseci pažljivo planirao napad u bioskopu, kupujući najmodernije oružje preko interneta, izmedju ostalog i jednu automatsku pušku AR-15 koju je koristio u napadu.

Američka policija pronašla je privatni kompjuter Džejmsa Holmsa na kom bi se, kako se očekuje, mogli naći najvažniji detalje o tome kako je planirao masakr. Taj računar će istražiti stručnjaci FBI

Računar je otkriven u njegom stanu, u koji je policija uspela da udje tek u subotu veče, posle višečasovnog uklanjanja nekoliko eksplozivnih materijala i hemijskih sredstava koje je ubica iz Denvera namerno postavio kao zamku za policiju.

""Za to će biti potrebno neko vreme, ali se nadamo da ćemo doći do informacija", rekao je Ejts.

Policijski zvaničnik je, takodje, naveo da su za Holmsa, pošto je uočen iza bioskopa posle upucavanja gledalaca, policajci lako mogli da pomisle da je pripadnik elitnih specijalnih jedinica SWAT s obzirom na to da je na sebi imao pancir i tamno odelo.

"On je na sebi imao deo opreme koju pripadnici SWAT-a ne koriste i ponosan sam što su moji policajci uspeli da ga uoče", rekao je on.

"U celom tom haosu razumljivo je da bi neko od policajaca mogao da pomisli da je on iz SWAT-a koji je došao na mesto napada", objasnio je Ejts.

Motiv ubistva 12 ljudi tokom premijere filma o Betmenu još je nepoznat, a o ubici Džejmsu Holmsu u javnosti se pojavljuju novi podaci, uključujući snimak od pre šest godina koji ga prikazuje kao mršavog tinejdžera, ali i naučnika u povoju.

Na video-snimku koji je danas emitovala američka TV "Ej-Bi-Si Njuz" vidi se kako Holms, u nekoliko brojeva većoj majici, povremeno se sramežljivo osmehujući, govori u naučnom kampu koledža Miramar u San Dijegu.

On, kako je tada kao 18-godišnjak rekao, proučava subjektivno iskustvo, odnosno "ono što se dogadja u umu, suprotno spoljašnjem svetu".

Žena koja ga predstavlja kaže da želi da postane naučnik i da mu je san da ima automat za sokove, na šta prisutni u publici počinju da se smeju, a osmehuje se i sam Holms.

Holms je do skoro bio student medicine na Univerzitetu Kolorado, gde je trebalo da doktorira na odseku neurologije, a policija je saopštila da nije bilo nikakvih naznaka da bi on mogao da izvede ovakav napad.

Holms, koga svi poznanici opisuju kao izuzetno pametnog usamljenika, sada se nalazi u samici, zbog straha nadležnih da bi ostali zatvorenici mogli da ga napadnu. Haos je nastao kada je napadač pod punom taktičkom opremom u petak pustio dim u bioskopskoj sali tokom ponoćne projekcije filma “Uspon mračnog viteza” i počeo da puca po uspaničenim ljudima koji su jurili ka izlazima.

Holms je ubio 12, a ranio skoro 60 ljudi.

Medju 12 žrtava nalazi se i jedna šestogodišnja devojčica, jedan pripadnik američke vojske, momak koji je proslavljao 27 rodjendan, kao i jedna devojka koja je prošlog meseca preživela sličan napad u tržnom centru u Torontu.

Holms se sada nalazi u samici, zbog straha nadležnih da bi ostali zatvorenici mogli da ga napadnu. Policija je ranije saopštila da nije bilo nikakvih indicija da bi Holms mogao da izvede ovakav napad, pošto nikada nije hapšen, a nije se nalazio ni na jednoj listi nadziranih osoba.

Policija je osumnjičenog, koji je identifikovan kao Džejms Holms (24), uhapsila pored njegovog automobila na parkingu bioskopa i on tom prilikom nije pružao otpor. On je izjavio da je Džoker, neprijatelj Betmena u filmu. Na saslušanju je izjavio i da je "fin momak".

On je do prošlog meseca bio student medicine na Univerzitetu Kolorado, gde je trebalo da doktorira na odseku neurologije.

Policijski tim je juče ušao u stan Džejmsa Holmsa i uspešno je, kontrolisanom eksplozijom, eliminisao postavljenu eksplozivnu napravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: