Srpski parlament - rekorder

Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.07.2012.

13:18

Default images

Napomenimo da je Indija država koja ima oko 100 puta više stanovnika od Srbije.

Takođe, Srbija je rekorder po broju stranaka u skupštini i u odnosu na članice Evropske Unije kao i pojedine afričke i azijske države.

Po broju partija u Narodnoj skupštini, Srbija je iza sebe ostavila i sve nekadašnje republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, gde broj stranka ne prelazi 39 koliko ima ubedljivo najbrojniji makedonski parlament.

Primera radi, u slovenačkom parlamentu ima sedam, u crnogorskom 11, a u hrvatskom 12 stranaka.

Čak i u Rumuniji, koja poseduje jednu od največih zgrada parlamenta na svetu, u Donjem domu samo je šest političkih stranaka.

Situacija je slična i u drugim zemljama EU, pa tako državljani Francuske, koja se smatra jednom od kolevki demokratije, u poslednjem izbornom ciklusu svoje poverenje poverili su dvema koalicijama.

Prvu, okupljenu oko Socijalističke partije čini pet stranaka, a drugu na čelu sa Unijom za narodni pokret čine četiri, dok su u celom parlamentu ukupno 32 stranke.

U Bundestagu, koji zastupa interese 81 miliona Nemaca, nalazi se sedam stranaka, odnosno dve koalicije i tri samostalne partije.

Situacija je slična i u susednoj Austriji čiji su građani u parlament izabrali ukupno pet političkih partija.

I donji dom italijanskog parlamenta ima skoro tri puta manji broj stranaka od srpskog, a čini ga ukupo 17 partija, od kojih su dve največe - Narod slobode i Demokratska partija.

Ni mnoge afričke i azijske zemlje, koje imaju mnogo više stanovnika od Srbije, nemaju veči broj stranaka u narodnoj skupštini.

Primer su Obala Slonovače u čijim poslaničkim klupama se nalaze predstavnici 18 političkih partija, zatim Egipat sa 28 i Bangladeš sa 23 parlamentarne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: