SAD:Održano bdenje za žrtve masakra

Prijatelji i rodbina održali su bdenje za žrtve pucnjave na premijeri filma o Betmenu, u kojoj je juče u Aurori kod Denvera ubijeno 12,a ranjeno skoro 60 ljudi.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.07.2012.

09:32

Default images

Oko 200 ljudi okupilo se sinoć na prakingu klinike preko puta biskopa "Senčeri Aurora 16 multipleks" gde je napadač, identifikovan kao Džejms Holms (24), otvorio vatru na ponoćnoj projekciji filma.

Motiv zločina koji je potresao Ameriku još nije poznat, ali se sumnja da je na Holmsa moglo uticati nasilje u filmovima, uključujući najnoviji film o Betmenu.

Visoki zvaničnik policije Njujorka Rejmond Keli izjavio je da je napadač Džejms Holms tokom saslušanja rekao da je on Džoker, lik koji je neprijatelj Betmena u filmu, i da je ofarbao kosu u crveno, kao i da deluje sasvim poremećeno, prenosi AP.
(Foto: Beta)
Američki predsednik Barak Obama je u redovnom, nedeljnom obraćanju putem radija i Interneta, obećao pravdu za stanovnike Aurore, kod Denvera, koje je juče ubio Džejms Holms.

"Federalna vlada je spremna da preduzme sve neophodne mere da onaj ko je odgovoran za ovaj strašan zločin bude izveden pred lice pravde", poručio je Obama.

On je, takođe, rekao da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da osigura bezbednost svih građana, preneo je AFP.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je ovim povodom saučešće Obami, preneo je Itar-Tas.
(Foto: Beta)
Policija u Aurori, međutim, nije htela da potvrdi da je Holms izjavio tako nešto, navodi AP.

Zastave na Beloj kući, državnim institucijama, ambasadama i vojnim bazama spuštene su juče na pola koplja i tako će ostati do 25. jula uveče, a pojačana je i bezbednost u svim većim gradovima u zemlji.

Policija nije saopštila da li je osumnjičeni nešto rekao posle hapšenja, ali njegov stan je pun eksplozivnih zamki koje policija ne može da demontira, već planira da danas detonira eksplozive uz pomoć robota.
(Foto: Beta)
Policija je zbog toga već evakuisala zgradu u kojoj se nalazi stan i nekoliko obližnjih zgrada, a danas će zatvoriti i saobraćaj u okolnim ulicama.

Holms se u bisokopu pojavio pod punom taktičkom opremom, sa šlemom i gas maskom, naoružan mitraljezom, puškom i pištoljem i mirno se predao posle masakra, a u ponedeljak će prvi put biti izveden pred sud.

On je inteligentan i vredan pripadnik srednje klase i nema dosije u policiji, osim saobraćajnog prekšaja, navode agencije.

Poznanici kažu da je bio čudan u komunikaciji sa ljudima, ali ne u tolikoj meri da bi pobudio sumnju da je u stanju da izvrši tako strašan zločin.
(Foto: Beta)
Policija kaže da je svo oružje koje je imao kod sebe kupio legalno.

Šef policije u Aurori Den Outs rekao je na konferenciji za novinare da je Holms u proteklih 60 dana u lokalnoj prodavnici kupio četiri pištolja i 6.000 komada municije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: