Ubica iz Aurore: Ja sam Džoker

Džejms Holms (24) koji je ubio 12, a ranio skoro 60 posetilaca premijere novog filma o Betmenu, na saslušanju sebe nazvao Džokerom, protivnikom Betmena.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2012.

23:12

Default images

Prema rečima policijskog inspektora, on je kosu ofarbao u crveno i na ispitivanju rekao da je on Džoker.

Holms je ušao na ponoćnu premijeru novog "Betmena" u petak noseći gas-masku i obučen u crno. Najpre je uneo kanister iz koga je izbijao dim, a zatim počeo da puca nasumice iz vatrenog oružja.

Kako se dim širio, posetioci u bioskopu su videli siluetu nedaleko od bioskopskog platna, koja je, bez ijedne upućene reči, počela da puca.

Direktor policije u gradu Aurora je rekao da je napadač nosio gas masku, šlem i prsluk otporan na metke, a da je kod sebe imao poluautomatsku pušku, sačmaru i dva pištolja. Na osnovu opreme može se zaključiti da je ovaj napad detaljno i neko vreme planiran, kažu iz policije.

Kako prenosi AP, Holms odbija saradnju sa policijom i ne želi da odgovara na pitanja policajaca.
Pripadnici FBI nadgledaju stan uhapšenog (Beta/AP)
Jedino što je rekao policiji je da je u stanu ostavio "gomilu zamki i eksploziva", pa je dvospratna zgrada u kojoj živi evakuisana, a oko nje se nalaze pripadnici specijalnih jedinica policije. Kako javlja Njujork tajms, pretpostavlja se da su u pitanju hemijske i eksplozivne naprave raspoređene po čitavom stanu, tako da će, prema proceni FBI, biti potrebno nekoliko sati, a možda i nekoliko dana, kako bi se prostor deaktivirao.

Inače, Holms je uhapšen ubrzo posle nesreće koju je izazvao, na parkingu nedaleko od bioskopa, i tom prilikom nije se opirao. Policajci su stigli za 90 sekundi od prvog poziva, i zatekli ga na parkingu, kod njegovog belog Hjundaija, rečeno je u policiji za Vošington post. Oružje koje je koristio u napadu kupljeno je legalno, u poslednja dva meseca, kažu izvori iz federalne policije.
Beta/ AP
Dok neki od svedoka tvrde da je ušao na vrata bioskopa koja se koriste u slučaju opasnosti, izvor iz policije koji je insistirao na anonimnosti je rekao da je Holms kupio kartu, odgledao deo filma, a zatim otišao na sporedni ulaz gde se presvukao i uzeo pušku, potom se vratio i pucao po sali.

Neki mediji izveštavaju da je deo metaka probio zid i ranio gledaoce u drugoj sali.

Prvo je zapucao u vazduh, kažu svedoci, a zatim je počeo da puca po deci i ljudima.

Neki od svedoka rekli su da u prvi mah nisu bili svesni šta se zapravo dogodilo, mnogi su mislili da su u pitanju efekti iz filma."Izgledalo je kao da je u pitanju samo deo filma," kaže devetnaestogodišnja Salina Džordan. "Pomislili smo da su specijalni efekti, da pokušavaju da čitav doživljaj učine većim zbog premijere." A kada su meci počeli da lete, nastala je panika. Džordanova kaže da je videla policajca koji nosi telo devojčice od oko otprilike devet godina. "Bila je pogođena u stomak, i krv je curela. Njeno telo je bilo mlitavo," opisala je Džordanova svoje stravično iskustvo.
Beta
Kako javljaju američki mediji, među povređenima je i četvoromesečna beba, koja je zbog gušenja u dimu, odvedena u bolnicu, a zatim i puštena kući. Neki pišu da je među žrtvama šestoro dece, a najstarija osoba koja je ubijena je imala 31 godinu. Mnogi od oko 59 povređenih još se nalaze u kritičnom stanju, pa se strahuje da broj žrtava nije konačan. Kako javlja BBC, trideset ljudi je hospitalizovano, od njih 11 je u kritičnom stanju.

Policija ne misli da je ovaj događaj povezan sa nekom terorističkom grupom. "Jasno je da je ovo delo poremećenog pojedinca", kaže Rejmond Keli, komesar njujorške policije. Policija kaže da za sada nema više osumnjičenih za masakr, ali istraga će utvrditi da li iza svega stoji samo Holms, kako se sumnja. Svedoci kažu da nije ciljao ni na koga posebno, veće je pucao na sve.

BBC javlja da policija još nije saopštila imena stradalih, a da je poslednje telo izneseno iz bioskopa u petak u 17.sati. Deset osoba je ubijeno na licu mesta, a dve su u bolnici podlegle ranama.
Beta
Holms je prošle godine bio primljen na doktorske studije neurologije u Koloradu, koje je napustio.

Važio je za samotnjaka, što je potvrdila i njegova porodica, koja se povodom svega i oglasila.

Porodica Džejmsa Holmsa saopštila je da saoseća sa porodicama svih žrtava i zamolila medije da poštuje njihovu privatnost.

Policijski poručnik Andra Braun pročitao je u San Dijegu, gde porodica živi, njihovo pismo, u kome kažu da sarađuju u istrazi i da mole da se poštuje njihova privatnost u ovim teškim trenucima. Njegova majka je, nedugo posle napada, za ABC kratko rekla: "Uhvatili ste krivca. Moram da se javim policiji. Moram da odletim za Kolorado."

Kako piše Vošington post, očekuje se da će Holms pred sud izaći u ponedeljak. Inače, Holms nije imao kriminalni dosije

Predsednik Obama je pozvao je sve Amerikance da se mole za sve stradale i njihove porodice. On je obustavio svoju kampanju, rekavši da će biti dana za politiku. "Ovo je dan za molitvu," rekao je predsednik SAD. Saučešće porodicama uputio je i drugi kandidat u predsedničkoj trci, Mit Romni, koji je takođe obustavio kampanju.

Nakon ove tragedije, otkazana je premijera filma u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: