Nevesta u šestom razredu

Veliki broj romskih devojčica između 13 i 16 godina prekida školovanje zbog unapred ugovorene udaje. Tokom života 10 trudnoća, nasilje česta pojava u porodici.

Izvor: Politika

Subota, 21.07.2012.

22:35

Default images

Rana udaja i ugovoreni brakovi su i dalje veoma zastupljeni u romskoj populaciji. Obično počinje „da se lomi” oko šestog, sedmog razreda, a kada devojčica počinje da dolazi u školu okićena sa mnogo zlata, to nam je obično signal da je verena.

Udaja se smatra uspehom, jer to je njen put, devojčica nema pravo na izbor. Ona se odmah povlači iz škole, predaje novoj porodici i uskoro sledi prva trudnoća, obično između 14. i 17. godine. Rano udavanje je naročito zastupljeno kod Roma muslimanske veroispovesti. Nažalost, vrlo malo se stvari pomeraju nabolje.

Ovako Nada Đuričković, direktorka Romskog centra za žene i decu DAE (majka), opisuje trenutni položaj mladih Romkinja u Srbiji. Ona radi i kao pedagoški asistent u školi, obilazi mnoge porodice i brojna naselja i kaže da roditelji ne shvataju da na taj način detetu oduzimaju detinjstvo i pravo na obrazovanje. Aktivisti ove organizacije rade na sprečavanju svih oblika nasilja i diskriminacije nad decom i ženama romske nacionalnosti, drže i predavanja o istoriji, običajima i pravima Roma na beogradskim fakultetima, rade na predškolskoj pripremi dece u romskim naseljima...

"Mi imamo SOS telefon i Romkinje koje se javljaju najčešće nisu svesne da žive u nasilju. Kroz radionice dođemo u jednom trenutku do pitanja ’da li to želite svojim ćerkama’ i one odgovaraju ’naravno da ne’, ali se malo toga ipak menja ", priča Đuričkovićeva.

Ona kaže da su retki primeri kada uspevaju devojčice/žene da izvuku iz „začaranog kruga”. Pojedine škole, kao i pravne službe pri opštinama, rado sarađuju, ali policija obično ne može mnogo da uradi.

"Baš sam imala slučaj kada je trebalo da dođu s Kosova da kupe devojčicu, bila je u osmom razredu u tom trenutku i jako dobar đak. Ona nije imala pojma ni ko dolazi ni šta je tamo čeka. To nisam mogla da prećutim i prijavila sam policiji, ali je odgovor bio da su to njihova posla. Posle je dolazio i otac u školu da preti i viče zašto se ja mešam. Na kraju je i stav škole bio da nije zgodno da se mešamo u njihove porodične odnose, jer onda neće upisivati decu u školu koja prijavljuje ovakve stvari ", navodi jedan slučaj sagovornica Politike i dodaje da na kraju više nije smela ni da uđe u to novobeogradsko naselje.

Dr Jelena Čvorović, naučni savetnik u Etnografskom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti, koja se bavi proučavanjem Roma, kaže da većina devojčica počinje seksualno-reproduktivni period rano, u brakovima koji su obično ugovoreni između porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: