"DS sutra o šefu poslaničkog kluba"

Sednica poslaničkog kluba DS, na kojoj će biti izabran šef tog kluba i utvrđen predlog za potpredsednika Skupštine Srbije iz redova DS, biće održana u nedelju.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.07.2012.

17:37

Default images

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" u prošlom sazivu parlamenta DS Nada Kolundžija je Tanjugu rekla da će šef poslaničkog kluba biti izabran u skladu sa Statutom stranke.

"U skladu sa Statutom svako može da predloži kandidata i u slučaju da ih ima više, članovi poslaničkog kluba će se izjasniti o njima. Onaj ko dobije najveći broj glasova, u skladu sa demokratskim procedurama, biće izabran za šefa poslaničke grupe", dodala je Kolundžija.

Ona je precizirala da će na sednici kluba biti odlučeno da li će glasanje biti tajno ili javno.

Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je Tanjugu da niko od poslanika DS do sada nije istakao kandidaturu za tu funkciju, što, međutim, ne sprečava Predsedništvo stranke da predloži kandidata.

"Konačnu reč će, ipak, imati poslanički klub", objasnila je Trivan.

Ona je takođe naglasila da neće voditi poslanike demokrata u narednom sazivu.

"Sasvim je sigurno da neću biti šef poslaničkog kluba i o tome sam obavestila Predsedništvo", rekla je Trivan.

Ona je dodala da su "njene kolege razumele činjenicu da je prethodnih godina hrabro branila stranku, da je u tome često bila usamljena i izložena najrazličitijim napadima iz drugih stranaka i da smatra da to mesto treba da zauzme neko od njenih kolega".

Sa liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić" u novi saziv parlamenta izabrano je 67 poslanika, ali je u međuvremenu poslanica Olgica Batić, predsednica Demohrišćanske stranke Srbije, koja je izabrana na toj listi, oformila klub sa poslanicima Srpskog pokreta obnove.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, koja je sa DS bila na listi, odlučila je da sa svojih devet poslanika formira svoj poslanički klub.

Sada je već izvesno da će među poslanicima DS biti i tri potpredsednika stranke Jelena Trivan, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac.

Poslanici neće biti zamenik predsednika stranke Dragan Đilas, koji je bio prvi na listi "Izbor za bolji život", a koji je u međuvremenu ponovo izabran za gradonačelnika Beograda, kao ni Bojan Pajtić, koji je na funkciji predsednika Vlade Vojvodine, a oni će biti zamenjeni drugim poslanicima kojima se mandat dodeljuje po redosledu na izbornoj listi.

"Poslanički klub u svojim redovima ima ljude koji poznaju oblasti za koje su u prethodnom mandatu bili zaduženi i sada u njemu ima tri potpredsednika stranke, što će biti i kriterijumi kada se bude tražilo najbolje rešenje za izbor šefa poslaničkog kluba, članove i predsednike odbora", izjavila je nedavno Kolundžija.

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije najavljen je za 23. jul. Posle toga parlament treba da usvoji zakone o vladi i o ministarstvima, a zatim i da izabere novu vladu. Mandati poslanicima verifikovani su 31. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: