Irak: Pobunjenici na jednom prelazu

Sirijski pobunjenici kontrolišu jedan od četiri ključna granična prelaza između Sirije i Iraka, a preostala tri su u rukama snaga sirijskog režima.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.07.2012.

19:28

Default images

Snage sirijskog režima pomažu hiljadama iračkih migranata u nastojanju da se iz Sirije, zemlje ugrožene građanskim ratom, vrate u Irak, saopštila je danas vlada u Bagdadu.

Portparol iračke vlade Ali al Dabag demantovao je ranije izveštaje prema kojima su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad sva četiri ključna granična prelaza između dve zemlje.

Kako je prenela agencija Asošijejted pres, Dabag je rekao da su pobunjenici preuzeli prelaz u blizini iračkog grada Kvaim, koji je udaljen 320 kilometara od Bagdada.

Prema njegovim rečima, sirijska vlada i dalje drži pod kontrolom prelaze u Al Validu, Rabiji i Iračkom Kurdistanu.

Agenciji Frans pres je ranije irački ministar unutrašnjih poslova Adnan al Asadi rekao da su sirijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima između Iraka i Sirije.

"Svi granični prelazi između Iraka i Sirije su pod kontrolom Slobodne sirijske armije", rekao je Adnan al Asadi.

Asadi je rekao i da su irački graničari bili svedoci da je Slobodna sirijska armija preuzela kontrolu nad graničnim prelazom, zarobila jednog od komandanata sirijske vojske i odsekla mu ruke i noge.

"Posle toga, ubili su 22 sirijska vojnika, pred očima iračkih vojnika", rekao je Asadi.

Kako je javio Frans pres, sirijski pobunjenici su, nakon sinoćnih žestokih sukoba sa sirijskim režimskim snagama, danas preuzeli potpunu kontrolu nad graničnim prelazom Sirije sa Turskom u Bab al Havi.

Fotograf francuske agencije video je oko 150 naoružanih sirijskih pobunjenika kako stoje na graničnom prelazu u južnoj sirijskoj provinciji Hataj, koji se nalazi nasuprot turskom prelazu Kilvegozu.

AFP dodaje da su se pobunjenici poslužili sa nekoliko turskih kamiona koji su čekali na prelazu kako bi prešli u Tursku.

Oni su, navodi AFP, iskoristili sredstva koja su prevozili kamioni i njima snabdeli lokalne meštane u blizini Ali al Dabaga.

"Ova vozila su išla ka Damasku kako bi snabdela prestonicu i admnistraciju (sirijskog predsednika Bašara al) Asada. Ovdašnjem stanovništvu oni su potrebniji nego njima", rekao je izveštaču Frans presa jedan pobunjenik naoružan puškomitraljezom.

Prema navodima AFP, mnogi meštani okupili su se oko kamiona koji su prevozili namirnice, dok su im pobunjenici bacali cele kutije provijanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: