Posmatrači UN još 30 dana u Siriji

Savet bezbednosti UN jednoglasno je odobrio produženje posmatračke misije UN u Siriji za 30 još dana.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2012.

18:54

Default images

Posmatračka misija je raspoređena u okviru mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana za okončanje 16-mesečne krize u ovoj zemlji.

Nova rezolucija koja predviđa produžetak mandata posmatračke misije došla je u poslednji čas pošto misiji UN danas ističe period od 90 dana na koji je izabrana, a Savet bezbednosti nije izglasao rezoluciju koju su podržavale zapadne zemlje.

Rusija i Kina su juče uložile veto na predlog rezolucije kojom je bilo predviđeno poreduženje misije, ali je ona i otvarala vrata sankcijama protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada, kao i predviđala mogućnost upotrebe vojne intervencije.

Novi mandat misije UN u Siriji okončaće se za 30 dana, ali će biti obnovljen samo ukoliko generalni sekretar Ban Ki-mun i SB potvrde da je upotreba teškog naoružanja okončana i da su sve strane smanjile nivo nasilja kako bi posmatrači mogli da sprovedu svoj mandat.

Misija UN u Siriji ima oko 300 nenaoružanih vojnih posmatrača koji su poslati da nadgledaju prekid nasilja i prate sprovodjenje Ananovog plana.
Veći deo njihove posmatračke aktivnosti bio je suspendovan 16. juna zbog povećanja opasnosti od eskalacije nasilja.

U Siriji se nalazi i oko 100 pripadnika civilnog osoblja koji rade ka iznalaženju političkog rešenja i praćenju pitanja kao što su ljudska prava.
Novu rezoluciju i SAD i Britanija su nazvale poslednjom šansom za posmatrače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: