Pobunjenici kontrolišu granice

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad svim graničnim prelazima između Iraka i Sirije, kaže Adnan el-Asadi, ministar unutrašnjih poslova Iraka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2012.

21:38

Default images

Slobodna sirijska armija preuzela je kontrolu i nad graničnim prelazom sa Turskom, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

"Svi granični prelazi između Iraka i Sirije su pod kontrolom Slobodne sirijske armije", rekao je Asadi Frans presu.

On je dodao da je "sirijska vojska usmerena na Damask" i da su u toku borbe između sirijske vojske i pobunjenika duž granice sa severnim iračkim regionom Sindžar. Takođe, rekao je i da su irački graničari bili svedoci da je Slobodna sirijska armija preuzela kontrolu nad graničnim prelazom, zarobila jednog od komandanata sirijske vojske i odsekla mu ruke i noge.

"Posle toga, ubili su 22 sirijska vojnika, pred očima iračkih vojnika", rekao je Asadi.

Ranije danas, potpukovnik u iračkoj pograničnoj policiji rekao je da su borbe počele oko podneva, na graničnom prelazu Albu Kamal u pokrajini Anbar.

"Uveče smo videli da je sirijska zastava sklonjena, a na njeno mesto stavljena zastava Slobodne sirijske armije", kazao je ovaj irački zvaničnik.

"Videli smo ljude odevene u tradicionalnu arapsku odeću, koji su nosili oružje i ušli u pograničnu stanicu. Zatvorili smo granicu i poslali dodatne patrole i postavili više kontrolnih punktova duž granice sa Sirijom", dodao je on.

U međuvremenu, portparol iračke vlade Ali Dabag rekao je da su se četiri aviona s Iračanima danas iz Sirije vratila u svoju zemlju.

Slobodna sirijska armija preuzela je kontrolu i nad graničnim prelazom sa Turskom, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

"Pobunjenički borci zauzeli su granični prelaz Bab al-Hava u severozapadnoj pokrajini Idlib, prema Turskoj", navedeno je u saopštenju.

Rojters prenosi i da su pobunjenici zauzeli prelaz Džarablus na granici s Turskom, severozapadno od Damaska i dodaje da se vojno i obaveštajno osoblje povuklo iz obližnjeg pograničnog grada Ain al-Arab, nastanjenog pretežno sirijskom kurdskom manjinom.

Tokom poslednja dva dana, oko 19.000 Sirijaca, većinom iz Damaska, pobeglo je od nasilja preko granice u Liban, saopštili su libanski bezbednosni izvori.

"Najmanje 18.600 Sirijaca pristiglo je od juče iz Sirije, preko graničnog prelaza Masna. Većina ih potiče iz Damaska i okoline", navodi ovaj izvor.

Nešto ranije, Visoki komesarijat za izbeglice UN saopštio je da je 26.900 sirijskih izbeglica registrovano u Libanu, dok opozicioni aktivisti navode mnogo veću brojku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: