Sirija: Veto Rusije i Kine u SB UN

Rusija i Kina stavile veto na zapadni predlog rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom se sirijskom režimu preti sankcijama ukoliko ne povuče vojsku iz gradova.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.07.2012.

18:40

Default images

Ovo je treći veto koji su Rusija i Kina uložile na rezolucije Saveta bezbednosti UN čiji je cilj da izvrše pritisak na sirijski režim.

Istovremeno, žestoki sukobi u prestonici Damasku i drugim krajevima Sirije ne jenjavaju. Pobunjenici su nastavili ofanzivu na Damask, ali i preuzeli kontrolu nad granicama sa Turskom i Irakom.

Moskva je optužila zapadne zemlje da žele da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji. "Ova rezolucija nastoji da otvori put za pritisak u vidu sankcija i za spoljno vojno mešanje u sirijska unutrašnja pitanja", rekao je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Njihova namera da upotrebe Savet bezbednosti UN kako bi ostvarili svoje planove i izvršili pritisak na suverene države neće proći", poručio je Čurkin u žestokoj debati o Siriji na zasedanju Saveta, koji je danas trebalo da glasa o ovoj rezoluciji, javila je agencija Frans pres.

On je rekao da Zapad nastoji da "raspiri plamen ekstremista, uključujući terorističke grupe", a da je nacrt rezolucije, koji je načinila Britanija uz podršku SAD, Francuske, Nemačke i Portugala, pristrasan.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun (Foto: Beta)
Čurkin je kazao i da Rusija neće izneti na glasanje svoj nacrt rezolucije o produžetku misije UN o Siriji. Zapadne zemlje su objavile da će najmanje sedam država biti uzdržano prilikom glasanja o ruskom nacrtu, a da bi se rezolucija usvojila, neophodno je da za nju glasa bar devet od 15 članica SB UN, čak i ako nijedna zemlja ne uloži veto.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun duboko je razočaran time što Savet bezbednosti UN nije uspeo da donese odluku po pitanju situacije u Siriji.

"Duboko sam razočaran neuspehom Saveta bezbednosti danas po pitanju situacije u Siriji. Očekivao sam da će SB UN i međunarodna zajednica ujedinjeni poslati snažnu i jedinstvenu poruku za spasavenje ljudskih života", rekao je Ban po dolasku u Sloveniju, posle posete Kini.

Kako se navodi na sajtu UN, on je kazao da je imao dobre razgovore sa kineskim rukovodstvom, a podsetio je i da je spacijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan bio u poseti Moskvi ove nedelje. "Znam da svi svetski lideri vredno rade u ovom trenutku", naveo je Ban Ki Mun. U međuvremenu, Ujedinjene nacije su poslale su svog visokog zvaničnika u Siriju, koji će nadgledati posmatračku misiju u toj zemlji. Zbog sve žešćih sukoba u Siriji, evropske članice SB UN predložile su da mandat njihovih nenaoružanih posmatrača bude okončan, a sutra bi trebalo da bude održano glasanje u SB UN o ovom pitanju.

General Babakar Gaj, glavni vojni savetnik u UN, otputovao je u Damask, rekao je novinarima zamenik generalnog sekretara UN Jan Eliason i dodao da će narednih dana Damask posetiti i šef mirovne misije UN Erve Ladsu, preneo je Frans pres.

Bela kuća je izrazila frustriranost zbog veta Rusije i Kine na rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima, koji su bili sa njim u avionu predsednika SAD, da su Rusija i Kina sebe stavile "na pogrešnu stranu istorije" i "pogrešnu stranu u odnosu na sirijski narod". Prema njegovim rečima, ishod današnjeg glasanja u Savetu bezbednosti UN je "za žaljenje" i "izuzetno je nesrećan".

Posle veta Moskve i Pekinga na rezoluciju zapadnih zemalja, međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izrazio je razočaranje, jer svetske sile nisu uspele da se dogovore u, kako je rekao, presudnom trenutku.
Foto: Beta
"Anan smatra da je glas SB UN mnogo jači kada njegove članice deluju jedinstveno", izjavio je portparol međunarodnog izaslanika Ahmad Favzi, javio je Rojters.

Ambasador Francuske u UN Žerar Aro je ocenio da je Ananova mirovna misija ugrožena, a šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je potez Rusije i Kine nazvao neoprostivim.

"Mislim da će Rusija i Kina platiti visoku cenu na Bliskom istoku, u političkom i diplomatskom pogledu, zato što su zauzele ovakav stav. Mnogi posmatrači će zaključiti da su nacionalni interes stavile ispred života i prava miliona Sirijaca", poručio je Hejg.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je duboko zabrinuto situacijom u Siriji. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je ukazao je kineskom predsedniku Hu Đintaou na neophodnost hitnog preduzimanja akcije kako bi se obustavlo nasilje u Siriji, tokom jučerašnje posete Pekingu, u nastojanju da se Kina i Rusija privole da podrže oštriji odgovor na napade snaga režima predasednika Bašara al-Asada.
Foto: Beta
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, počeli su bolje da razumeju međusobne stavove oko sirijskog pitanja, ali ne i oko načina rešavanja krize u toj zemlji, koju danas napušta šef posmatračke misije UN uprkos inteziviranju nasilja u prestonici Damasku.

"I Putin i Obama sada bolje razumeju nijanse u stavovima dve strane, ali kada je reč o praktičnim načinima za rešavanje problema nesuglasice i dalje postoje", rekao je novinarima Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, komentarišući 50-munutni telefonski razgovor dvojice predsednika.

Kako je rekao, tokom razgovora Putin i Obama su govorili i o sirijskom predsedniku Asadu, ali akcenat je bio na dva nacrta rezolucija o kojima će se raspravljati u Savetu bezbednosti UN.

Kako prenosi "Njujork tajms", predstavnici američkog ministarstva odbrane razgovarali su sa izraelskim kolegama o tome da li bi Izrael mogao da napadne sirijska vojna postrojenja, budući da se Asadov režim suočava sa "padom". List navodi da Pentagon nije zagovarao vojnu akciju strahujući da bi takav napad samo pomogao sirijskom lideru da ojača podršku protiv stranog mešanja.
Foto: Beta
Šef posmatračke misije UN u Siriji, general major Robert Mud, napustio je danas hotel u Damasku budući da se tromesečna misija privodi kraju u trenutku dok besne sukobi u nekoliko prestoničkih četvrti.

"Odlazim zadovoljan što sam sa 400 hrabrih muškaraca i žena učinio najviše moguće u veoma složenim oklonostima", rekao je Mud na konferenciji za novinare, uoči odlaska za Ženevu.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je iz Kabula je Rusiju i Kinu da podrže nacrt rezolucije Zapada, poručujući da Asad mora da ode sa vlasti.

Diplomate i opozicioni izvori navode da se Asad trenutno nalazi u meditaranskoj luci Latakiji, ali da nije poznato da li je otputovao pre ili posle jučerašnjeg napada.
Foto: Beta
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je da će Izrael sprečiti sirijske izbeglice da uđu na Golansku visoravan koju kontroliše Izrael, ako pokušaju tamo da pobegnu. "Ako treba da zaustavimo talase izbeglica, zaustavićemo ih", rekao je Barak.

U izjavi novinarima Barak je izrazio zabrinutost da bi sirijsko oružje moglo dospeti u ruke pripadnika libanskog Hezbolaha, protiv koga je izraelska vojska ratovala više od mesec dana u leto 2006. godine.

Jordanski kralj Abdulah upozorio je da situacija u Siriji izmiče kontroli i da bi u najgorem slučaju Al Kaida mogla da se domogne hemijskog oružja iz arsenala sirijskog režima.

"Naše informacije kažu da je Al Kaida prisutna u nekim regionima u Siriji već neko vreme", rekao je kralj Abdulah za CNN.

Jordanski kralj se protivi međunarodnoj vojnoj akciji u Siriji i zalaže se za političko rešenje.

Pobunjenici nastavili ofanzivu na Damask

Foto: Beta
Pobunjenici su nastavili oružanu operaciju "Damaskov vulkan" širom prestonice, za koju tvrde da predstavlja "početak kraja režima", dok je sirijska državna televizija upozorila da naoružani ljudi, prerušeni u vojnike zvanične armije, planiraju da napadnu stanovništvo glavnog grada.

Sirijski pobunjenici preuzeli su danas kontrolu nad granicama sa Irakom i Turskom.

Posle jučerašnjeg napada na dobro čuvanu zgradu Nacionalne bezbednosti u centru Damaska, kada su stradali ministar odbrane, general Daud Radža, njegov zamenik Asef Šavkat, koji je bio zet sirijskog predsednika Bašara al-Asada i čelnik sirijskog kriznog štaba, general Hasan Turkmani, pobunjenici su danas napali vojsku lojalnu predsedniku Asadu, koja je rasporedila oklopna vozila i povećala broj barikada širom prestonice.

U jučerašnjem napadu na sedište sirijske Nacionalne bezbednosti ubijeni su Radža, Šavkat, Turkmani i još 38 stanovnika prestonice, kao i više od 200 ljudi, uglavnom civila, širom zemlje u jednom od najkrvavijih dana tokom 16-tomesečnog nasilja u Siriji, potvrdila je Sirijska organizacija za ljudska prava.
Foto: Beta
Britanski dnevni list "Dejli mejl" tvrdi da je supruga sirijskog predsednika Bašara al-Asada, Asma, pobegla u Rusiju, nakon što su pobunjenici u Damasku juče ubili tri Asadova bliska saradnika u samoubilačkom bombaškom napadu.

Kako navodi britanski dnevnik, glasine o odlasku Asadove supruge proširile su se sirijskom prestonicom samo nekoliko sati posle jučerašnjeg napada.

Sirijska državna televizija upozorila je da naoružani ljudi, prerušeni u vojnike zvanične armije, planiraju da napadnu stanovništvo Damaska, a predsednik Bašar al-Asad još se nije oglasio povodom jučerašnjeg ubistva vodećih bezbednosnih zvaničnika.

Nekoliko kvartova u Damasku proteklih pet dana potresaju žestoki sukobi između snaga bezbednosti i antirežimskih pobunjenika.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, imajući u vidu eskalaciju sukoba, preporučilo je srpskim državljanima da ne putuju u Siriju, a našim građanima koji tamo žive ili se trenutno nalaze savetuje da napuste Siriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: