Ceo svet osuđuje napad u Bugarskoj

U svetu se nastavljaju oštre osude terorističkog napada na izraelske turiste u Bugarskoj u kojem je poginulo sedmoro ljudi, a više od 30 je ranjeno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.07.2012.

13:22

Default images

Evropska unija, SAD i Francuska najoštrije su osudile sinoćnji teroristički napad na autobus sa izraelskim turistima u bugarskom gradu Burgas.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je šokirana vestima o napadu i pozvala je da krivci budu privedeni pravdi, preneli su bugarski mediji.

Predsednik Evropskog parlamena Martin Šulc takođe je osudio napad na turiste i u ime EU izrazio saučescće porodicama i prijateljima žrtava.

"Bezrezervno osuđujem ovaj gnusni i kukavički napad na nevine turiste. Oni koji su izveli ovaj varvarski teroristički napad moraju da budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Šulc.

Napad je najoštrije osudio i generalni sekretar Severnoatlantskog pakta Anders Fog Rasmusen koji je rekao da se "terorizam ne može opravdati ni tolerisati, bez obzira na koji se način ispoljava".

Američki predsednik Barak Obama takođe je najoštrije osudio napad. "SAD će biti uz naše saveznike i pružiti bilo kakvu pomoć koja bude potrebna da bi se identifikovali i priveli pravdi počinioci ovog napada", naveo je Obama u saopštenju, nazvavši ovaj akt "potpuno nečuvenim", prenosi Rojters.

Francuska je najoštrijim rečima osudila napad na Izraelce u bugarskom gradu, izražavajući solidarnost sa Izraelom pred terorizmom.

Osudi napada na izraelske turiste pridružila se i Rusija koja je rekla da je reč o "zločinu" čiji organizatori zaslužuju strogu kaznu.

"Moskva odlučno osuđuje ovaj novi napad terorista koji su ubili nedužne civile uključujući žene i decu. Saučesnici u ovom zločinu moraju da budu identifikovani i zaslužuju kaznu", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Nekoliko sati posle napada izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Teheran stoji iza napada i zapretio da će "Izrael snažno reagovati protiv iranskog terorizma ".

Danas je i izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio da je libanski Hezbolah, pod pokrovliteljstvom Irana, odgovoran za teroristički napad na izraelske turiste u istočnoj Bugarskoj, koji je prema najnovijim izveštajima izveo samoubica bombaš sa lažnim američkim dokumentima.

Hezbolah je, međutim, odbacio odgovornost za napad. Optužbe da je Hezbolah umešan u napad na bugarskoj teritoriji su "smešne", rekao je predstavnik ove grupe, ističuhi da ona "ne vodi rat protiv turista", javili su bugarski mediji.

Sedam ljudi je poginulo, među kojima i bombaš samoubica, a više od trideset ranjeno u jučerašnjem napadu na autobus sa izraelskim turistima u Burgasu, na Crnom moru u Bugarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: