Burgas:Napad izveo bombaš samoubica

Broj poginulih u napadu na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj porastao na osam. Policija je saopštila da je napad izveo bombaš samoubica.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2012.

10:47

Default images

U saopštenju se navodi da je jedan od 32 povređenih podlegao povredama čime je broj žrtava porastao na osam - šest Izraelaca, Bugarin i bombaš samoubica.

Turisti su sinoć upravo stigli sa čarter leta iz Izraela u bugarsku crnomorksu luku Burgas i nalazili su se u autobusu na aerodromskom parkiralištu kada je eksplozija razorila dvospratni putnički autobus.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov potvrdio je danas da je bombaš samoubica izvršio napad u kome je poginulo osmoro ljudi.

"Utvrdili smo da bombaš samoubica stoji iza napada. Ta osoba je imala lažnu vozačku dozvolu izdatu u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Cvetanov novinarima na aerodromu u Burgasu, prenela je agencija Rojters.

Bugarski premijer Bojko Borisov , koji je sinoć stigao u Burgas, na mesto terorističkog napada, naveo je da bugarske vlasti istražuju napad zajedno sa zvaničnicima Centralne obaveštajne agencije i Federalnog istražnog biroa, koji su utvrdili da osoba na čije ime je izdata dozvola ne postoji u njihovim bazama.

Premijer Borisov, koji je potvrdio da je za napad odgovoran bombaš samoubica, rekao je da su bezbednosne kamere snimile napadača u grupi izraelskih turista koji su došli čarterom letom iz Tel Aviva u crnomorsku luku.

Na snimku se kasnije vidi muškarac kako svoj ranac ostavlja u delu autobusa namenjenom za odlaganje prtljaga, odakle je potom bomba eksplodirala.
Izraelski list "Harec" prenosi, pozivajući se na bugarske medije, da je bombaš samoubica imao dugu kosu, da je belac i da je bio sportski odeven.

Izraelski zvaničnici su ranije upozoravali da je Bugarska, kao popularna destinacija za odmor izraelskih turista, potencijalna meta za napade islamističkih ekstremista koji bi mogli da se infiltriraju preko Turske.

Nekoliko sati posle napada izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da Teheran stoji iza napada i zapretio da će "Izrael snažno reagovati protiv iranskog terorizma ".
Poznavaci prilika nagoveštavaju da bi napad na Izraelce u Bugarskoj mogao da posluži Izraelu kao izgovor za udar na Iran. U poslednjih nekoliko meseci bilo je puno spekulacija da bi jevrejska država mogla da izvede napad na iranska nuklearna postrojenja, što medjunarodna zajednica, SAD i EU pokušavaju da izbegnu.

Eksplozije u Bugarskoj se dogodila na 18. godišnjica od bombaškog napadu na sedište glavne argentinske jevrejske organizacije 1994. kada je ubijenio 85 ljudi.

Iza tog napada stajala je radikalna šiitska proiranska paravojna organizacija Hezbolah, podseća Rojters. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odmah posle nesreće je izjavio da je ovaj napad verovatno izvela neka grupa uz podršku "ili Irana ili druge radikalne muslimanske grupe", navodeći da je najverovatnije reč o Hezbolahu ili Hamasu.

Hezbolah je odmah odbacio odgovornost za napad, istakavši da su te optužbe "smešne" i da ta grupa "ne vodi rat protiv turista", javili su bugarski mediji.

Rasmusen osudio napad

Generalni sekretar Severnoatlantskog pakta Anders Fog Rasmusen je najoštrije osudio bombaški napad ne izraelske turiste u Bugarskoj.

"Terorizam se ne može opravdati ni tolerisati, bez obzira na koji se način ispoljava", rekao je Rasmusen u saopštenju za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: