Tri generala prebegla iz Sirije

Jedan sirijski general prebegao je u Pariz, a dva u Tursku. Prebeg oficira pojačan je u trenutku kad se vodi "odlučujuća bitka za Damask", navode agencije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.07.2012.

07:59

Default images

"Skoro 330 Sirijaca, uključujući dva brigadna generala, pobeglo je u Tursku u utorak veče", rekao je agenciji Frans pres neimenovani zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nekoliko desetina pripadnika sirijske vojske prebeglo je u Tursku, gde su oformili Slobodnu sirijsku vojsku kako bi se suprotstavili režimu u Damasku i predsedniku Bašaru al-Asadu.

Prethodno su u ponedeljak jedan sirijski general i nekoliko vojnika prešli na tursku teritoriju, čime se broj prebeglih generala u Tursku od pocetka sukoba popeo na 18.

Prema podacima turskih vlasti, skoro 43.300 sirijskih izbeglica sada živi u kampovima u blizini granice sa Sirijom.

U Savetu bezbednosti UN večeras će biti održano ključno glasanje o dva predloga rezolucije.

Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je ranije da se brigadni general Manaf Tlas, jedan od najviših zvaničnika koji su napustili sirijski režim, nalazi u Parizu.

Oland je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tuniškim predsednikom Mosefom Marzukijem, ali nije precizirao gde je odbegli general odseo, naveo je AP.

Marzuki je izjavio da je zbačenom tuniškom predsedniku Zinu al-Abidinu Benu Aliju ponudio garancije da će biti fizički bezbedan i obećao mu fer suđenje ako se vrati u domovinu.

"Ako Ben Ali nema zbog čega da se oseća krivim, onda ga pustite da se vrati u Tunis. Ja mogu da garantujem njegovu fizičku bezbednost i imaće fer suđenje", kazao je Marzuki, preneo je Rojters.

Ben Ali je 14. januara 2011. sa suprugom pobegao u Saudijsku Arabiju u jeku protesta u Tunisu. On je već osuđen u odsustvu na višedecenijsku kaznu zatvora zbog ubistva nekoliko stotina demonstranata u gradovima u centralnom Tunisu gde je počelo "arapsko proleće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: