Marija Rašeta oslobođena optužbi

Viši sud u Beogradu oslobodio je bivšu ministarku za telekomunikacije Mariju Rašetu Vukosavljević i njene saradnike optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2012.

14:51

Default images

Sud je utvrdio da nema dokaza da su ministarka u Vladi pokojnog premijera Zorana Đunđića i njeni saradnici nezakonito uzeli više od milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije Terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromu, kako se navodi u optužnici Višeg tužilaštva.

Osim Rašete Vukosavljević optužbi su oslobođeni i Slađan Ivković, Branislav Vitasović, Duško Grilihes kao i suvlasnici preduzeća "Kolubara invest gradnja" Dejan Mišović i Lazar Bunčić.

Više tužilaštvo u Beogradu ima pravo da na ovu presudu uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po prijemu presude.

Obrazlažući presudu sudija Dragomir Gerasimović rekao je da u radnjama okrivljenih nedostaje bitno obeležje krivičnog dela,a to je pribavljanje protivpravne imovinske koristi i nanošenje štete. "Nije dokazano da su oni ni za sebe ni za druge pribavili korist, a iz veštačenja Gradskog zavoda za veštačenja proizlazi da nije nastupila ni šteta za aerodrom Nikola Tesla. Nema ni odštetnog zahteva aerodroma Beograd, jer šteta nije ni nastupila, već profit koji će se godinama ostvarivati", zaključio je sudija.

On je dalje naveo da je iz iskaza svedoka utvrđeno da Rašeta nije uticala na izbor generalnog direktora aerodrioma, jer je i u tom slučaju ispoštovana procedura.

Generalnog direktora aerodroma Beograd imenovala je cela vlada, a ne Rašetino ministarstvo, a njegove odluke osnažene su odlukama Upravnog odbora.

Sudija je napomenuo da je pre početka suđenja, čitajući optužnicu i ostale spise predmeta, stekao utisak da ima mesta toj optužbi, ali je u toku suđenja celo sudsko veće utvrdilo iz izjava svedoka, nalaza veštaka, sučeljavanja optuženih i drugih materijalnih dokaza da nisu krivi.

Nakon izricanja presude Rašeta i njen branilac Dragan Subašić izjavili su da su zadovoljni presudom i da su od samog početka postupka očekivali oslobađajuću presudu.

"Sud je postupio na osnovu činjenica, dokaza i svedoka. Ja sam od početka verovala da će na kraju pravda pobediti", rekla je Marija Rašeta Vukosavljević posle izricanja presude.

Njen branilac Dragan Subašić
rekao je da je odbrana još u fazi istrage očekivala oslobađajuću presudu i na to ukazivala od početka samog postupka jer je, kako je rekao, bilo potpuno jasno da se optužnica ne zasniva na činjenicama, niti barata dokazima, i da se radi o vrlo neuspeloj konstrukciji.

"Nažalost, okrivljeni koji su morali da izdrže gotovo osam godina maltretiranja, i najbolje znaju kroz šta su sve prolazili", napomenuo je Subašić.

Prema njegovim rečima, tek tokom glavnog pretresa odbrani je data mogućnost da iznese dokaze i da ukaže da u suštini optužnica nema uporišta ni u zakonu ni u životu.
Marija Rašeta Vukosavljeviæ i njen advokat zadovoljni izlaze iz Palate pravde u Beogradu (Foto: Tanjug)
On je podsetio da je protiv Rašete Vukosavljević preko medija napravljena hajka, kako bi ona bila unapred osuđena "pa glavni pretres ne bi ni trebalo jel da se drži".

"Čuli ste od predsedavajućeg sudije šta je glavni problem - a to je što je sve tako spakovano u optužnici da deluje čak ubedljivo, sve dotle dok malo ne zagrebete ispod površine i počnete da se bavite pitanjem dokaza", naglasio je Rašetin branilac.

Rašeta je zajedno sa saradnicima optužena da je 2003. i 2004. godine nezakonito uzela više od milion i po dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije Terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromu.

Suđenje je počelo tek sedam godina nakon otkrivanje "afere aerodrom". Marija Rašeta je na početku suđenja u novembru prošle godine negirala sve navode optužnice, ističući da nikada ni na koji način nije ni posredno ni neposredno uticala na rad aerodroma, ni na raspisivanje tendera, izbor ponuđača, niti na inplementaciju ugovora.

Prema navodima optužnice, Ivković i Grilihes su u dogovoru sa Rašetom-Vukosavljević, uticali da posao u vezi sa projektovanjem Terminala-2 dobije preduzeće "Termoenergo-inženjering" čiji je vlasnik Jovan Đenadić, iako to preduzeće nije posedovalo odgovarajuću licencu, niti je dalo najpovoljniju ponudu za posao. Grilihes i Đenadić su zaključili ugovor sa ugovornom cenom od oko 16,8 miliona dinara, koja je posle potpisivanja više aneksa neosnovano porasla na gotovo 96,1 milion dinara, navodi se u optužnici.

Pošto se sa ovim izborom nije slagao tadašnji direktor beogradskog aerodroma Đorđe Lukić, on je napisao prigovor, posle čega je Rašeta-Vukosavljević, kako se tvrdi u optužnici, krajem maja 2003. godine, predložila Upravnom odboru "Jata", koji je osnivač beogradskog aerodroma, da razreši Lukića i na njegovo mesto postavi optuženog Vitasovića.

Novi direktor aerodroma Vitasović u dogovoru sa Rašetom-Vukosavljević, Grilihesom i Ivkovićevom pozvao je građevinska preduzeća da dostave ponude bez prethodnog objavljivanja konkursa za izvođenje radova u vezi sa VIP salonom i njegovim opremanjem, navodi tužilaštvo.

Vitasović je, po prethodnom odobrenju i odluci Grilihesa, sa preduzećem "Kolubara invest gradnja" potpisao ugovor o izvođenju radova iako je znao da oni ne mogu da budu izvođeni, niti plaćeni bez usvojenog glavnog projekta, kao i da pomenuto preduzeće ne poseduje licencu za obavljanje posla.

Iz postupka protiv nekadašnje ministarke i njenih saradnika izdvojen je proces protiv direktora "Termo energo inžinjeringa" Jovana Đenadića, pošto je medicinskim veštačenjem utvrđeno da zbog bolesti nije sposoban da prati suđenje.

Prvu optužnicu iz 2007. godine, koja je obuhvatala pored bivše ministarke još 11 osumnjičenih, sud nije prihvatio i vratio je predmet na dopunu istrage u okviru koje je obavljeno je ekonomsko, finansijsko i građevinsko-arhitektonsko veštačenje.

Ministarka u vladi Zorana Đinđića i njeni saradnici uhapšeni su u novembru 2004. godine, a po izlasku iz pritvora Rašeta-Vukosavljević je negirala svoju umešanost u malverzacije na aerodromu "Beograd" i isticala da je njeno hapšenje bilo politički motivisano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: