I medicinari zarađuju od sahrana

Pojedine privatne agencije koje organizuju sahrane dobro zarađuju zahvaljujući dojavama o umrlima. Za tu uslugu medicinari mogu da dobiju između 150 i 250 evra.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 17.07.2012.

22:42

Default images

Smrt i sahrane su oduvek bile dobar i unosan posao. Posebno ako je agencija koja se bavi ovim poslom "dobro obaveštena" te može pre konkurencije da stigne do ožalošćene porodice i ponudi joj svoje poprilično paprene usluge.

Problem neformalnih veza između privatnih agencija i pojedinih pripadnika zdravstvene službe grada Beograda postoji već petnaestak godina.

Ove firme često nemaju ni cenovnik po kome nude svoje usluge, mnoge to rade i odokativno, ali ono što je posebno opasno, nemaju ni minimalne uslove za čuvanje tela pokojnika niti svoje prostorije za rad. Mnogi nemaju ni tehničke uslove a ne zadovoljavaju ni standarde da bi se bavile ovim poslom. Tela preminulih se drže čak i po šupama, pišu "Novosti". Poslednji slučaj kada se jednoj starijoj Beograđanki odmah nakon smrti na vratima pojavio radnik jedne od agencija i ponudio svoje usluge, bacio je sumnju da je neko dojavio gde je pokojnik. Da nešto ne štima pokazao je i račun od skoro 100.000 dinara za usluge agencije. A pošto je ugovor potpisala, ova Beograđanka je na kraju sve to i platila.

U gradu je registrovano čak 70 agencija, za mnoge se ne zna ni kako, ni šta rade. A uzmimaju profit od preko 50 odsto usluga oko sahrane. Ukop tela na deset gradskih grobalja, obavlja samo JKP "Pogrebne usluge".

"Koristi od dojave smrti privatnicima imaju samo oni koji rade u zdravstvenim ustanovama, koji znaju ko je preminuo. Tako se desilo da ljudi za sahranu plate po pet, šest puta višu cenu nego što je to normalno," rekao je mr Dragan Baltovski, direktor JKP "Pogrebne usluge". "Po nekim našim saznanjima te tarife za nabacivanje posla privatnim agencijama kreću se između 150 i 250 evra, za usmeravanje porodice preminulog ka privatnoj agenciji. To funkcioniše godinama, pa se i dešava da neko naplati skoro sto hiljada dinara a da je cena kod nas 19.000. Građani su tada u stanju šoka što koriste razni mešetari kako bi zaradili."

Svi koji se bave ovim poslom moraju da ispunjavaju norme i pridržavaju se odluke o održavanju groblja i sahranjivanju.

"Sekretarijat za zdravstvo je već poveo akciju da se ispitaju i eventualno preseku neformalne veze pojedinih lekara i agencija, mrtvozoračke službe, kako bi se sprečile prevare građana," kažu u ovom komunalno preduzeću. "Jedno od rešenja je da se mrtvozornici smeste u jedan centar koji se završava i nalazi se kraj Novog bežanijskog groblja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: